Главният прокурор Иван Гешев определи като притеснителни действията на Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка", за който е постъпил сигнал на 12.12.2022 г., че извършва противодържавна дейност. Той коментира, че от Софийска градска прокуратура са се самосезирали и са възложили проверка на ДАНС с оглед за установяване на данни за престъпление против Републиката.

"Доколкото ми е известно става въпрос за дейност, която защитава чужди интереси. Ние няма да допуснем зловредно руско влияние в България, което вреди не само на нашия интерес, а и на този на евроатлантическите ни партньори", категоричен беше Гешев.

"Става въпрос за предположение за евентуална дейност, която противоречи на българското законодателство и Конституция, и която защитава евентуално чужди национални интереси", каза главният прокурор. Гешев обясни, че не знае дали е имало други сигнали срещу тях, но е наясно, че при предишния главен прокурор са правени проверки и е имало искане да се заличи регистрацията на това сдружение.

Гешев коментира и срива на системите в БНР, като каза, че в резултат на кибератаки от Русия има разследване в НСлС и е възможно хакерската атака в радиото да е част от това разследване.

Главният прокурор съобщи, че към момента няма отправено към него прокурорско предложение за искане имунитета на Рашков. По повод отказа на бившия вътрешен министър да се яви на разпит в прокуратурата във връзка с изнесените от него данни за строителството на магистрала "Хемус", обвинител №1 припомни, че законите са за всички.

"Законите и Конституцията са задължителни за всички български граждани. Големият проблем у нас е, че някои хора мислят, че законите важат само за другите, но не и за тях самите. Това е тъжно", заключи Иван Гешев.

По повод искането му за частична отмяна на наредба, касаеща правораздаването у нас, за което бе сезиран правосъдния министър Крум Зарков, Гешев коментира, че в това няма скандал.

"Това е наредба, която е издадена от бившия правосъден министър в правителството на Бойко Борисов - Христо Иванов. Тя е отменена с решение на Административния съд в началото на декември. Това означава блокаж на цялото правораздаване, защото няма правно основание да се плаща на вещи лица, тоест на никое вещо лице не може да се плати, тоест няма да правят експертизи, тоест делата няма да приключат", каза той.

"Правосъдният министър трябва да си свърши работата - да издаде нова наредба или да извърши промени. Компетентността е на Министерство на правосъдието, аз само сигнализирам за проблема", коментира Иван Гешев.

Във Великотърновския университет главният прокурор Иван Гешев изнесе открита лекция пред студенти за принципите на правовата държава и ролята на прокуратурата в юридическия процес.