Президентът Румен Радев удостои посланика на Гърция у нас Димитриос Хронопулос с орден "Мадарски конник" - първа степен, на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"Днес с лекота говорим, че тези отношения имат стратегически характер. Че две страни и два народа на Балканския полуостров успяха да загърбят проблемите на миналото, днес да градят ползотворно сътрудничество, основано на нашите общи ценности. Да гледаме заедно в бъдещето, да даваме надежда и пример, че на Балканите може да има мир, сигурност и разбирателство", заяви в приветственото си слово президентът Румен Радев. "Днес с лекота говорим, че именно нашите отношения са стратегическа ос на стабилност, която отваря перспектива за целия ни регион. И да даваме пример как заедно трябва и можем да отстояваме нашите ценности, нашите икономически, социални и културни достижения", каза още държавният глава.

Президентът Радев отбеляза, че всичко това не е даденост и се дължи на усилената работа на няколко поколения дипломати. Но факт е, че именно през последните три години, именно по време на мандата на г-н Хронопулос тези отношения процъфтяват, изтъкна държавният глава.

По думите на Радев благодарение на активната дейност и много доброто познаване на въпросите и темите в двустранните отношения между България и Гърция и в регионален аспект бе възобновен активният политически диалог на най-високо ниво.

Като пример държавният глава посочи посещенията си в Гърция, тези на българския премиер, посещенията на премиера на Гърция в България и посещението на президента на Гърция миналата седмица у нас.

Факт е, че именно през последните три години, именно в период на пандемия и големи изпитания, нашият стокообмен нарасна с повече от 1 млрд. евро и днес вече надхвърля 4 млрд. и половина евро, изтъкна държавният глава.

Президентът Радев отбеляза още, че по време на мандата на посланик Хронопулос е завършен газовият интерконектор между Гърция и България. Един стратегически за нашия регион проект, който дава сигурност на доставките и диверсификация не само за България - за целия регион на Централна и Източна Европа, изтъкна държавният глава.

Радев подчерта, че по време на мандата на гръцкия посланик у нас, и с активната му дейност, е активиран диалогът на най-високо политическо ниво за възобновяване на стари и развитие на нови проекти.

Снимка: БТА

Сред тях президентът Радев посочи нефтопровода "Бургас-Александруполис", проектът Sea2Sea, участието на България в мениджмънта на пристанищата в Кавала и Александруполис.

България и Гърция срещат общи предизвикателства, подчерта президентът Радев. "Но ние сме по-силни, защото показваме, че заедно можем ефективно да ги решаваме. Ние заедно охраняваме най-дългата сухопътна външна граница на Европейския съюз на пътя на интензивен мигрантски поток. Ние заедно полагаме усилия за сигурност, мир и стабилност на Балканите, с изключително доброто взаимодействие между нашите въоръжени сили в редица учения на НАТО", добави Радев.

Държавният глава подчерта и добрите отношения между двете държави и в областта на образованието и културата.

"През последните три години се съсредоточих върху възстановяването на дух на доверие, откритост и честност в нашите двустранни отношения, защото вярвам, това е моята политическа философия, че между приятели и съседи имаме задължение да говорим открито. Единствено така можем да преодолеем всякакви проблеми, които се изпречат на пътя ни и тогава е винаги лесно да намерим решения", каза посланикът на Гърция у нас Димитриос Хронопулос.

Снимка: БТА

Той посочи, че днес отношенията между Гърция и България преминават през най-зрелия и продуктивен период в модерната история. Без стереотипи, без обременявания и като модел на нашите народи, а и за останалата част на Европа, как партньори, съюзници и съседи трябва да си сътрудничат, изтъкна посланик Хронопулос.

Той заяви, че се чувства горд, че по време на мандата му е завършен интерконекторът с Гърция и отбеляза, че това не е краят на сътрудничеството между двете държави в енергийният сектор, а едва началото.

Снимка: БТА