Председателят на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля Любчо Георгиевски бе разпитван близо час в прокуратурата в града по сигнал за разпространение на расизъм и ксенофобия по електронен път, внесени срещу него и културния клуб от крайнолявата и радикална партия "Левица" и нейния председател Димитър Апасиев.

На излизане адвокатът на Георгиевски Насер Рауфи заяви, че няма повдигнато обвинение.

"Тази формулировка е абсурдна", заяви Рауфи, според когото расизъм и ксенофобия има у подалите сигнала - опозиционната партия Левица.

"Обвиняват в ксенофобия нас, чиито клубове палят, по чиито клубове стрелят и искат да ги затварят. Коя е нашата ксенофобия?", попита Георгиевски, уточнявайки, че на Фейсбук страницата на сдружението няма нищо, което да е обидно, расистко или проява на ксенофобия.

От прегледаните материали по подадения от Левица сигнал е станало ясно, че представените аргументи са "исторически факти, снимки, цитати предимно на Иван Михайлов".

"Това категорично не може да се приеме за "разпространение на ксенофобия по електронен път", каза адвокатът Рауфи.

Пред медиите той уточни, че в прокуратурата е пристигнало и писмото от Комисията за превенция и защита от дискриминация, което обаче е само уведомление.

Специално приети промени в два закона в Скопие ще доведат до затваряне на клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид, като, според властите в югозападната ни съседка, те разпространяват омраза и разделение на база на национална и етническа основа.

На откриването на клуба на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля през април 2022 г., присъстваха тогавашния премиер Кирил Петков, вицепрезидента Илияна Йотова, както и представители на различни политически партии от България. От опозиционната партия Левица организираха протести в Битоля, а два месеца по-късно бе направен опит за палеж на сградата. Щетите бяха материални, а извършителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от говорителите на протестите на опозицията през лятото, срещу предложената от ЕС преговорна рамка.