Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков отказа да получи призовка за разпит тази сутрин, съобщиха от Софийската градска прокуратура. От Държавното обвинение съобщиха малко по-рано, че и на 2 декември е направен опит да му бъде връчена призовка, но той е отказал да я получи.

Държавното обвинение иска да разпита бившия вътрешен министър и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" за известната му информация относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала "Хемус".

Бойко Рашков пристигна в парламента минути преди 9 часа. На входа се опитаха да му връчат призовка. Той отказа и бързо влезе в сградата на Народното събрание. Той заподозря, че Бойко Борисов използва прокуратурата, за да получи преимущество в делото, което води срещу него. 

"Очевидно Борисов чрез Гешев се опитва да разбере какво знам аз и какво бих могъл да изложа в делото срещу мен, което води ГЕРБ в Софийския градски съд и е насрочено за януари-февруари", обяви той в парламентарните кулоари.

Рашков заяви, че ще се яви в прокуратурата, "когато Бойко Борисов каже коя е Мата Хари, откъде са кюлчетата и пачките с евро и свързано ли е строителството на къщата в Барселона с него самия и с международна схема за пране на пари, както написа испанската полиция".

И обясни, че прокуратурата може да разпита Васил Божков в Дубай - чрез видео конферентна връзка, чрез изпращане на прокурор на място или през местните власти, и той да потвърди дали е осигурявал милиони средства на Борисов, на неговия финансов министър и на пресаташето Арнаудова.

"Когато се изяснят тези неща, мисля тогава ще е справедливо да ме чакат на друго място с призовка и да ме питат какво знам за магистрала "Хемус". Всички факти за магистрала" Хемус" ги знаят народните представители Нанков, бивш министър на регионалното развитие, народната представителка Петя Аврамова, бивш министър на регионалното развитие, и редица други високопоставени служители. Включително много близки на управлението на Борисов строителни фирми, които получиха 1,2 млрд., без да има е магистрала "Хемус", заяви още Рашков.

Явяването на Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, посочиха  от прокуратурата и напомниха, че законът им дава право да разпоредят принудително довеждане и да наложат глоба до две хиляди лева.

В края на ноември, в телевизионно интервю, Рашков заяви, че има доказателства за "огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми".  По думите му "парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на магистрала "Хемус", а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София".