Красимир Янков, член на ИБ на БСП, беше категоричен, че е крайно наложителна превенцията и противодействие на тероризма, охрана на границата, управление на процесите на миграция, противодействие на тежката и организирана престъпност, борба с корупцията на всички нива, както и противодействие на битовата престъпност, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той добави, че за стабилизиране на системата за сигурност е нужно изграждане на силна контраразузнавателна и полицейска структури.

Според него за опазването на границите е нужно отпускане на още 1000 щатни бройки за "Гранична полиция", а Съветът по сигурността към МС да се развие като координиращ и информационно-аналитичен център, който да предлага решения за определяне на стратегическите задачи на органите от системата за национална сигурност.

По думите на Янков трябва да се прегледа и оцени щатът на областните дирекции на МВР, както и да се пренасочват към структури, отговарящи за територия с по-сложна обстановка. Трябва нова система за формиране на възнаграждението на служителите на реда, която да отразява постигнати предварително поставени цели, добави той.

В областта на отбраната за левицата приоритет ще бъде осигуряване на условия на въоръжените сили за изпълнение на отговорностите и задачите им.

Според Атанас Зафиров трябва да се продължи трансформацията на въоръжените сили с акцент върху професионализацията и модернизацията, да се изготви дългосрочна инвестиционна програма с ясно финансиране и срокове на реализация.

За да се възстанови престижът на армията, трябва да се повишат заплатите на военнослужещите и цивилните служители, допълнително да бъдат стимулирани за висока квалификация и служба в специфични условия, смята Зафиров.

По думите му е нужно обновяване на част от жилищния фонд на Министерството на отбраната, както и изграждане на нови жилища.

От БСП смятат още, че трябва актуализиране на Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резерва, Закона за военната полиция.

Съпредседателят на Съвета по външна политика и международна дейност, сигурност и отбрана към БСП Евгени Кирилов допълни, че е крайно време да се отстоява националният ни интерес, а не да се приемат непременно решения, които се налагат отвън.