Председателят на Стратегическия съвет към президента - проф. Александър Маринов, е станал съветник на премиера по покана на самия Гълъб Донев, каза той по бТВ.

И уточни, че не е консултирал нито него, нито президента за състава на служебния кабинет. "Самото правителство не е подбрано на базата на симпатии и антипатии", уточни Маринов.

"Нямам впечатление, че служебното правителство вкарва мутри във властта, трябват доказателства за такива твърдения", коментира още съветникът на служебния премиер по повод обвиненията на Бойко Рашков. Маринов добави, че различия във вижданията за управление са причината за промените в състава на редица министерства и държавни агенции.

"На някои места работата не е вървяла добре. Всеки ръководител има право да си избира екипа. В повечето случаи рокадите са добри", заяви Маринов. По думите му предишното управление е било доста хаотично, а сегашният служебен кабинет е на принципа - повече работа, по-малко думи.

"Според мен има сериозни проблеми в координацията и начина, по който функционира управлението - доста много думи и доста разхвърляни и некоординирани дела. Липсата на координация в управлението на държавата е много опасно, дори когато на пръв поглед взети сами по себе си тези дела са изглеждат положителни", добави съветникът на премиера.

Той коментира и кризисния щаб за газа, като го даде за пример. "Там се работи постоянно, макар и без брифинги и приказки", обясни Маринов.

Единственото, което си позволи да открои за разрива между Радев и Нинова, е, че очевидно има различия в начина, по който се прави политика.

"Трябва да мине време, за да може партиите отново да докажат своята адекватност, принципност и политически позиции и за да може да се получи едно устойчиво, а не съшито правителство", коментира той по адрес на предишните управляващи. "Голямата политика не е като разпрата в кварталната кръчма - това трябва да се разбере", смята професорът.

Той обаче отрече президентът и служебното правителство да се готвят за по-дълго управление. "Не може да планираш служебно управление с месеци напред, това би било и спорно според Конституцията", увери Маринов.