"Специализираните наказателен съд и прокуратура на Република България, както неведнъж сме казвали, играят твърде "особена" роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено - именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание."

Това заявяват в становище от партия "Продължаваме промяната по повод проверката на Кирил Петков от страна на Специализираната прокуратура заради канадското му гражданство. 

"Многократно сме заявявали, че правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната", се посочва в позицията на ПП.

Според политическата формация тези реформи са част от дълбоката промяна в посоката на развитие на България.

"В този смисъл ясно заявяваме на българските медии и на българската общественост: Нас не ни е страх! Има по-важни неща от страха и едно от тях е да Продължим Промяната", категорични са от "Продължаваме промяната".

Малко по-рано стана ясно, че Спецпрокуратурата прави проверка по казуса с гражданството на Кирил Петков. От държавното обвинение информираха, че на 24 август е получен сигнал по имейл с твърдения за извършено престъпление от Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, за които има твърдения и в медиите.

Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.