Както за плагиатство, така и за подадени неверни декларации трябва да има наказания. Това заяви заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред NOVA, визирайки документа за двойното гражданство на лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Има неща при Кирил Петков, които не са много окей. Например канадското му гражданство и подписаната декларация с невярно съдържание, че няма двойно гражданство. Да Ви припомня ли какво направиха Петър Илиев?", риторично попита Йорданов. 

По думите му едното е подозрения и с решение на Етичната комисия и няма юридическа стойност, а другото е нарушение на Конституцията, на закона и попълване на документ с невярно съдържание.

"Когато има закон е хубаво да се спазва. Ако той е нарушен в посока плагиатство - нека има последствия. Ако е в посока на двойно гражданство - също трябва да има последствия. Не е добре двойният аршин да е такъв", подчерта зам.-председателят на ИТН.

Твърде рано е, каза той на въпрос дали би подкрпелил Кирил Петков за премиер.

Тошко Йорданов не смята, че Петър Илиев и Пламен Николов са били "грешки" на ИТН. По казуса за плагиатството трябвало да се произнесе съдът, а Николов според него е "прекрасен човек".

"Нямаше значение какви хора предлагаме, отсреща решиха да не ни подкрепят", отбеляза Йорданов и добави: "Слави Трифонов ясно заяви, че ще бъдем смирени, но това смирение не е само от наша страна, трябва и от другите страни. Ще подходим практично с идеята и че колегите отсреща също ще подходят практично. Това, което установих е, че езикът на лицемерието е нещо, което не приемам. Ние сме антисистемна партия, при нас няма представители, които са били във властта. Ние сме такива, каквито сме, не сме се променяли от времето на Ку-ку".

Той коментира и издигането на Мустафа Карадайъ като кандидат за президент от ДПС.

"Не мисля, че България ще избере президент от ДПС. Те са неприемлива партия за българите, заради нещата които направиха", подчерта Йорданов.

Според него ДПС е издигнала свой кандидат за президент, за да може номерът на бюлетината им да бъде на първа страница на машината и така електоратът им да гласува по-спокойно, понеже  има проблем с четенето на книжовен български език.

Запитан дали е възможно Слави Трифонов да има офшорни фирми, Йорданов отговори: "Не знам той да има офшорки. Не съм му счетоводител, но не знам да има такива фирми".