Единият от двамата лидери на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков, потвърди позицията си, че държи да бъде изслушан от конституционните съдии по казуса с канадския му паспорт. Няма практика КС да изслушва страни по дадено дело, а само изисква становища.

Петков заяви, че е предоставил всички нужни документи на Конституционния съд, но вече стана ясно, че до 20 август бившият служебен министър е бил канадски гражданин, което ще рече, че когато е влизал в служебния кабинет не е отговарял на изискванията на закона да няма двойно гражданство.

Кирил Петков обаче не смята, че е извършил нарушение, убеден е, че неговите заповеди не могат да бъдат отменени със задна дата. "Съжалявам, че някои хора от ББР ще бъдат разочаровани, че актовете, които съм подписвал, са нелегитимни, и биха искали да се върнат.", каза той в интервю по БНТ.

Петков дори сравни случая си с предоставянето на руски паспорти за гражданите на Северна Осетия.

"Прегледахме много казуси покрай проблема с гражданството. Намерихме един случай, когато Русия дава едностранно паспортина граждани от Северна Осетия.", каза Петков.

"Дадох абсолютно всички документи на Конституционния съд. Важно е да ме изслушат. Трябва да поканим международни експерти, но ще се доверя напълно на препоръките на КС", каза още той.

Кирил Петков декларира още, че не се страхува.

"Опитват се да ни плашат, но ако се плашех, нямаше да съм тук. Средствата, които са се харчили дотук по непрозрачен начин, това ще приключи. Всички политици обещават светло бъдеще, но ние показахме, че можем и да действаме. Хората постоянно ни казват: "Колкото повече ви атакуват, толкова по-сигурни сме, че сте истински!", похвали се още Петков.

"За четири месеца спряхме огромни средства за хора, с които финансираха собствените си бизнеси, така че очакваме невероятни нападки. Дойдем ли на власт, тези хора вече няма да правят бизнес с държавата по стария начин - нито един лев няма да бъде похарчен по непрозрачен начин и това ще е основната мисия.

Той обясни и откъде се финансира новата партия за изборите.

"Приемаме единствено дарения от хора с експортен потенциал. За да имаме чиста политика, финансирането на партиите трябва да идва от места, които няма да чакат след това възвращаемост", отговори Петков.

"Ние искаме да продължим това, което сме започнали, затова и се казваме "Продължаваме промяната". Резултатите ви гарантирам, че ще бъдат огромни, така че не ние, а другите трябва да се плашат от нас", убеден е Кирил Петков.

Той заяви, че няма офшорка, а за тази на свояя колега и съпредседател на партията - Асен Василев, обясни, че е била регистрирана по надлежния ред.

"Асен Василев си плаща данъците, всичко е наяве и обявено в КПКОНПИ. Всъщност най-бързият начин да се махне корупцията е да се махнат тайните. Затова искаме КПКОНПИ да има съвсем друга визия - директна връзка с МВР и Прокуратурата", каза още Кирил Петков.