Най-малко 10 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им днес - 5 в 24-а РИК София град, по една в 25-а РИК София град, в РИК Търговище, Смолян, Бургас и Пазарджик. Поради което ЦИК реши в секциите, за които са били тези машини, утре да се гласува само с хартия, предаде БНР.

В РИК Търговище са установени и три куфара на машини с нарушени пломби .

Проблем е имало с машина и в Добрич, за да тръгне се е наложило флашпаметите да бъдат извадени и сложени отново.

Все още няма обобщена информация за това колко са проблемните машини в страната, тъй като продължават да идват доклади до ЦИК. Такава информация ще бъде изготвена и оповестена в края на днешния ден, съобщиха от ЦИК.

Междувременно стана ясно, че няма установени нарушения при допълнителната проверка на машини, която бе направена във склада за съхранение. Държавни експерти проверяваха инсталирания софтуер и хеш кодовете на определен брой устройства.

Днес Министерството на електронното управление ще изпрати до ЦИК списък със секционните комисии, които не са осъществили тест с устройствата за видеоизлъчване и заснемане. Министерството не може да предостави списък на секции, в които излъчването няма да е възможно в утрешния ден, тъй като не разполага с GPS координати и не може да се предвиди къде няма да има интернет свързаност, предвид натоварването на мрежите.

Към 17:00 часа на 1 април 2023 г. са регистрирани 10 000 извършени теста на устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане. Тестовете са реализирани от председателите на СИК, според предварително посочените указания.

Към този час е получен сигнал и са подменени общо 5 мобилни устройства: 3 в София град и по едно в София област и в град Пазарджик. Както бе предварително упоменато, в днешния ден има възможност за подмяна на мобилни устройства, в случай, че бъде установен дефект. В деня на изборите, на разположение на председателите на СИК, ще функционира контактен център за съдействие към МЕУ, за въпроси след приключване на изборния ден до края на обработването на бюлетините в цялата страна.

По време на днешното си заседание ЦИК остави без разглеждане постъпващите сигнали за политическа агитация в деня за размисъл, осъществявана в социалните мрежи, тъй като те са извън нейните правомощия. Снимки и линкове към Фейсбук профили и Ютюб, където продължават да се излъчват предизборни клипове, изпращат в Комисията граждани, но Изборният кодекс не дава право на ЦИК да санкционира агитация в социални мрежи.