В предизборен клип на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън се чува българска реч. В него хора от различен произход обясняват на 25 езика защо ще гласуват за опонента на Тръмп.

"Защото всички ние заслужаваме по-добър свят от този, в който живеем сега", заявява на български език чаровна русокоса дама и призовава "Хайде да гласуваме!".

Четириминутното видео е озаглавено "25 причини да се гласува за Джо Байдън на 25 езика".

"Няма значение на какъв език говориш - гласът ти е от значение", става ясно от информацията към клипа в официалната Youtube страница на Байдън.

Оказа се, че момичето, което говори на чист български, всъщност е американка, която е била на обмен в България преди 4 години и е живяла една година в приемно семейство у нас.

Мнозина помислиха Маргарет Глисън за българка. Може би не са далеч от истината. Въпреки че не е родена тук, тя изпитва голяма обич към България. Именно затова избира да участва в клипа на Джо Байдън с българска реч.„

"Аз съм доброволец в кампания. Там питаха дали някой говори чужди езици. Отговорих им, че знам български. Така бях избрана да участвам в клипа", казва Глисън в интервю за NOVA.

Снимка: Скрийншот

"Някои са деца на мигранти, трети знаят чуждия език заради религията, която са избрали. Това е пъстра палитра от хора и съдби и затова видеото е толкова специално и красиво. То показва културното богатство и на САЩ. Това е и посланието на самия Байдън - уважение към всички хора от различните краища на света, които живеят тук", разказва Маргарет.

"Под видеото видях коментар от рода на "Обединете се, българи". Не съм и предполагала, че е стигнало до България и че някой там ще го види. Защото е за американските избори. Мислех, че ще го видят само приятелите ми от България в социалните мрежи. Не ми е и минавало през ума, че ще се стигне до това да давам телевизионно интервю за NOVA", сподели още тя.

Маргарет разказа и за спомените от страната ни, които е запечатала в съзнанието си. "Имах уникални преживявания там. Всяка година по това време, когато настъпи есен, винаги мисля за България, защото тогава пристигнах в страната. Разхождах се из София. Помня и Коледа. Беше много специално за мен. Никога няма да го забравя", добави Глисън.

Уникалното, което е намерила в България, тя описва така: "Очевидно българската храна и кухня. Нещо обаче, с което се свързах дълбоко, е балканското. Не съм пътувала много из Балканите, така че всичко, което е балканско, за мен означава България - кулинария, архитектура, история. Това е уникалното. Ходих и на уроци по хоро в едно село, близо до Хераково. Беше много специално. Танците с другите хора ми носеха живот", спомня си Маргарет.

Споделя, че след престоя си у нас се е върнала в САЩ като съвсем различен човек.