Биха ли се явили на предварителни избори заявилите се кандидати Васил Терзиев и Вили Лилков и биха ли припознали резултата от тях, като застанат единни зад този, който ги спечели - това според адвокат Петър Славов към момента е големият въпрос, касаещ местните избори и по-конкретно бъдещото управление на София. 

Адвокат Славов е организатор на Петиция за провеждане на отворени предварителни избори за общ кандидат за кмет на демократичната общност в София, зад която застават и негови съмишленици. Преди дни той написа във Facebook: 

"Цял ден чета пререканията между хора - довчера част от една демократична общност, които сега защитават "своя" си кандидат-кмет като най-достоен. Само че демократичният подход в случая беше не всяка част на общността да бърза да номинира своя фаворит, а в открити Предварителни избори да се явят всички кандидати за кмет на столицата и общността заедно да избере този, който да я представлява. Другото е ново разцепление, което помага на статуквото да запази 15-годишното си лошо управление на София и след тези избори".

В интервю за БНР Петър Славов днес коментира, че разделението в дясното политическо пространство става все по-видимо. 

"Около привърженици на двамата кандидати (Васил Терзиев и Вили Лилков) се създават лагери и започват престрелки, които са, меко казано, некоректни. Чуват се обиди и некоректен език. Все неща, каквито съмишлениците от една общност не би трябвало да проявяват помежду си. А би трябвало да мислят за общия опонент", коментира Славов. 

По думите му с номинирането от ПП-ДБ на Васил Терзиев и с издигането на кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на София от Инициативен комитет ще се стигне до това да се гласува най-малко за двама кандидати на демократичната общност за столичен кмет: "Ако тази тенденция продължи, няма да се учудя и още кандидати да се появят".