Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство днес. Новината съобщи самият той в кратко изявление пред журналисти в Плевен.

"Ще връча проучвателния мандат на партия има такъв народ днес в 17 часа", обяви Радев, като отново подчерта, че държавата има нужда от нов редовен кабинет.

"Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация, вместо диалог вие чувате атаки към служебните министри, които доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет. България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство и е време българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите", добави Радев.

Президентът е на посещение в Плевен днес за тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". След това той се връща в София, като освен връчване на мандат на "Има такъв народ", в Гербовата зала на "Дондуков" 2 ще удостои с орден "Мадарски конник" - първа степен, посланика на Катар у нас Рашид бин Али Ал-Хатър за приноса му за развитието и укрепването на двустранните отношения между България и Катар.