"За мен това съвсем не е махленски дебат. Това е режисирана кампания и това не е първата. Има политици, които водят война с българската държавност", така президентът Румен Радев коментира нападките на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той го обвини, че по време на последното заседание на КСНС е предложил становище, което противоречи на членството на България в ЕС и НАТО, че гледа на Изток и саботира модернизацията на армията, както и че предизборната му кампания е била нечиста.

"Вие виждате какви лъжи се тиражират в медиите. В стремежа си да дискредитират президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България и то в разгара на европейското председателство. Опитват се даприватизират европейската идея за лични политически цели. Колко струват техните евроатлантически клетви, след като деградират армията и заблуждават съюзниците и какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността, несправедливостта да се превърнат във визитка на страната ни, а България да бъде изхвърлена от европейската карта що се касае до свободата на медиите", каза още държавният глава пред журналисти по време на организираната от Дир.бг конференция The Next Bulgarian Web, която се провежда под неговия патронаж.

"Виждате, че нашата корупция вече се вижда и отвъд океана. Визирам Доклада на Държавния департамент на САЩ. Как очаквате да бъдем приети в Шенген и в еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност. Колкото повече се кълнат в евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа", добави Радев.

Той коментира и заръката на премиера Бойко Борисов министрите да отидат при него и да му отчетат всички обществени поръчки, след като заяви, че липсва прозрачност.

"Щом премиерът счита, че някой друг трябва да контролира министрите му - той трябва да инициира съответните промени в Конституцията".