Това стана по време на днешното правителствено заседание, на което Борисов коментира критиките на президента, че държавата се управлява на тъмно
и прожекторите трябва да бъдат включени, за да има прозрачност.

„Няма да се спирам в подробности и детайли на изказването на президента Радев, но всички министри, които провеждат обществени поръчки, така или иначе – поискайте среща с него и всеки един да представи това, което прави. И ако има данни за злоупотреби, да ги дадат на прокурорите - да ги вкарат в затвора.
Не искам да влизам в неговите войни, имаме доста по-важна работа. Нанков, Димов, Караниколов, Вълчев, всички по един отивате при президента и му казвате: това правим, това са обществените поръчки, за коя имате претенции, че е на тъмно, на светло, искаме прожектор да я осветим и да е ясно какво се прави“, заяви Борисов.

И продължи:

„Каракачанов може да говори много за обществените поръчки по време на служебното правителство. Смениха се хора, ако се бяха похарчили 4-5 милиарда, аз не знам как с Валери да вдигнем пенсиите, как щяхме да даваме бонуси за пенсионерите за Великден и за Коледа, как щяхме да вдигнем на военните над 100 млн. заплатите, как щяхме да вдигнем на МВР над 150 милиона заплатите, как щяхме да увеличим двойно учителските заплати, как щяхме да дадем на БАН 15 млн. лв. отгоре, на университета 10 млн. отгоре, 680 млн. лв. за училищна инфраструктура. Дотук ще се ограничим – надявам се и той да се ограничи дотук".

Премиерът даде следния пример:

"В Хайредин преливник се развалил – дойде кмета и вика държавата да помогне. Представете си след 10 или 15 години, когато хиляди хора трябва да бъдат извадени от жилищните панелни блокове, и тъй като пък там неговата партия навремето, когато е строила е направила така, че не се знае на кой е земята. Тези хора трябва да бъдат изведени на сила от домовете им. Аз обществени поръчки не правя, правят ги кметовете“.

И подчерта, че ако има виновни, те трябва да влязат в затвора.

По повод проблеми с първите санирани блокове, като малки течове, Борисов поясни:

„Не може за една бълха да горим целия юрган. Защото ние започнахме санирането с една единствена цел. В следващите 5-10, 15 години цели жилищни комплекси ще излезнат на практика от употреба, ще станат опасни и ДНСК трябва да ги затвори".

Какво точно каза президентът

Преди два дни Румен Радев заяви на форум следното:

"В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строят, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов - в това време други хора го крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват чертежи, но други хора съвместно от тъмното всъщност управляват тях.

Някакви хора строят стена, ограда, но тя е толкова рехава и нестабилна, че трябва да почнат да я ремонтират още преди да са приключили, защото е тъмно. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно.

Крайно време е да включим прожекторите - това е най-важното и неотложно, което трябва да направим за България, за да я има България. Да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност на собственост и управленски решения, на харчене на публични ресурси, да има ясно установени правила, които да важат за всички".

Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: „Licht, mehr licht“, каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина".

Цветанов: Прожекторите са включени, г-н президент

Междувременно Бойко Борисов разпореди на министрите да проверят и дали всички техни служители са си платили глобите към КАТ.


АНКЕТА: Има ли война между институциите? >>