Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на ДПС утре, 2 ноември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещата ще започне в 13.00 часа на "Дондуков" 2.

В съответствие с чл. 99, ал. 1 на Конституцията, президентът провежда консултации с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент.

До момента президентът проведе консултации за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната".

Първите консултации бяха проведени на 26 октомври с представителите на първата по численост ПГ - тази на ГЕРБ-СДС.

"Все още има възможности, за някои разговори по определени приоритети. Неколкократно призовавахме останалите политически партии и формираните от тях парламентарни групи да помислят за рисковете пред държавата ни, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, защото, очевидно е, че без първата политическа сила, много трудно би се сформирал кабинет. Без значение от политическата цена, която ще плащат всички останали. Предложихме приоритети, теми за разговори, възможности за търсене на ясна платформа и конкретен отговор на кризите, които стоят срещу България", каза Десислава Атанасова след разговорите.

Засега обаче оглавената контактната група от Росен Плевнелиев и Соломон Паси на този етап не дава очакван резултат за съставяне на правителство.

През уикенда лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че е единственият начин да има правителство е да се съберат контактните групи, преди президентът Румен Радев да връчи проучвателния мандат за съставянето му, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Широка лъка.

Борисов уточни, че това е въпрос не на задкулисие, а на честна договорка. Според него трябва да е ясно колко ще са приоритетите, какъв ще е хоризонтът на правителството - може да е до май, посочи Борисов.

 "Защото, ако сме се разбрали с вас, че ще е във вашия мандат, ние ще внесем и ще извадим правителството за един един. Трябва да сме се разбрали, че с втория ще има правителство или с третия ще има правителство. Аз няма как да направя правителство, което да стъпи само на ДПС, не ни стигат гласовете или с Възхода, а с "Възраждане" имаме идоологически различия, особено по Еврозоната. Нека се съберат контактните групи, нека се разбереме ще има ли правителство. Ще има правителство - да кажат Асен Василев премиер - добре, да става премиер. Тогава кой ще е финансовият министър - за да спира премиера за тея чудовищни харчове, които предлагат. Или, ако е финансов министър, кой ще е премиерът, или кой ще е министър на икономиката... Затова казвам предварително, сядат и се разбират, ако ще има правителство", коментира лидерът на ГЕРБ в неделя.

"Нека се съберат контактните групи, нека се разберем ще има ли правителство. Ако има правителство, сядат и се разбират. И тогава няма никакво значение тщестлавието - че няма да е с мандата на ГЕРБ, или пък на ПП, или на "Да, България" - или на който и да е друг. Кои ще бъдат министрите - 5-6-7-15 точки, кои закони веднага ще се направят, какъв ще е животът на това правителство. Защото можем да излезем и да кажем - не се харесваме изобщо, компромис - 6 месеца, до май. Правим го, на 1 май правителството дава оставка - или на 1 юни, или - ако работи добре, нека стои. Не стане ли по този начин, няма да стане нито с първия, нито с втория, нито с десетия мандат. Сядаме и решаваме как ще изглежда, после могат да се провеждат всякакъв вид консултации", каза още лидерът на ГЕРБ.

На 31 октомври президентът проведе консултации с втората по големина парламентарна група "Продължаваме Промяната".  След срещата съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че категорично застават зад позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ и ще останат предвидима опозиция.

"Ние ще бъдем най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя ГЕРБ и те ще имат лукса да знаят по кои политики ще подкрепим едно правителство и по кои политики няма", заяви Петков. Той подчерта, че техните предизборни обещания ще бъдат спазени. "Българските граждани трябва да свикнат, че партиите трябва да си изпълняват обещанията. Ето защо ние категорично няма да подкрепим първия мандат", допълни Петков.

"Неведнъж сме заявявали, че в Народното събрание, пред камери ще водим разговори с всички политически сили", заяви от своя страна другият съпредседател на ПП Асен Василев.

След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрания започва и процедурата около връчването на мандати. По Конституция първият е за най-голямата партия ГЕРБ-СДС, вторият за "Продължаваме Промяната", а третият по избор на президента.