Премиерът Гълъб Донев влезе в спор с лидерът на БСП Корнелия Нинова за политиката по доходите по време на парламентарния контрол. 

По принцип служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително и за тяхното увеличение, а е длъжно да следва заварената политика, включително действащото законодателство, заяви служебният премиер. 

Донев припомни, че служебното правителство предлага на парламента да приеме т. нар. удължителен закон за бюджета, които да действа до момента, в който съставено редовно правителство предложи свой бюджет.

"Половин милион души ще бъдат бедни работници. Отдавна настояваме да въведем понятие енергийна бедност. Вчера научаваме, че това понятие от служебното правителство възнамеряват да влезе от 2024 г. През най-тежките зимни месеци няма да им помощ за най-уязвимите хора", контрира лидерът на социалистите. 

"Това, което направи служебното правителство по отношение на доходите, за да може да помогне на българските граждани да посрещнат есенно-зимния сезон, е да отпусне допълнителни 20 млн. лева към лица и семейства, които са извън обсега на подпомогнатите за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 хил. лица и семейства", отговори Донев.

Той допълни, че политиката по доходите е дългосрочна и затова трябва да се разработва и прилага от редовно правителство. "Към настоящия момент служебното правителство няма право да формира политика по доходите, а прилага политиката такава, каквато е заварена от предходното редовно правителство, с параметрите, които са гласувани от Народното събрание в Закона за държавния бюджет", каза още служебният премиер.

Нинова посочи, че със замразяването на минималната работна заплата на 710 лева в България ще има около половин милион души, които попадат в графата работещи бедни. Тя допълни, че по време на обсъжданията на бюджета от нейната парламентарна група ще настояват за гласуването на нов социален пакет в помощ на гражданите.

Тя попита служебния премиер защо се увеличават бордовете на държавни предприятия. И даде пример с конкретно дружество, където в момента се назначавали нови 16 души в администрацията.

В отговор Донев я препрати към ресорния министър за подробности. Ще направя проверка, но дълбоко се съмнявам в точността и верността на данните, които са изнесени, обясни той.

Служебният премиер коментира и износа на горива, като подчерта, че Министерският съвет не е приемал решения за премахване на забраната за износ им, произведени от руски петрол. 

"Ще направим преценка дали тази забрана ще доведе до намаление на цените на горивата или точно обратното. От преработката на суров петрол не се произвеждат само бензин и дизел, произвеждат се и много други субстанции от технологичния процес, за които трябва да има място и обеми, където да бъдат складирани. Отговорете си на въпроса: Когато рафинерията се задръсти от суровини, които няма къде да пласира, по какъв начин цената на горивата ще се отрази на вътрешния пазар?", посочи Донев от парламентарната трибуна.

Служебният премиер отговори на въпрос от народния представител от "Демократична България" Мартин Димитров, който потърси информация от Гълъб Донев за това готви ли се забрана за износ на горива.

"Няма анализ как евентуална отмяна на забраната за износ на горива ще се отрази на цените", смята депутатът.

"Намерението на служебното правителство да отмени въведената от предишния кабинет забрана за износ на горива, произведени от руски петрол, изглежда крайно необосновано. Дерогацията, която Европейската комисия предостави на България, би следвало да доведе до ползи за българските потребители в посока на по-ниски цени на горивата", посочва Мартин Димитров в своя въпрос.

Гълъб Донев съобщи, че се работи се по законопроект за прилагане на европейския регламент за справяне с високите цени на електроенергията. 

В момента се работи по проект на нормативен акт по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври, относно спешната намеса за справяне с високите цени на електроенергията, заяви служебният премиер. 

Донев увери, че събраните свръхприходи, генерирани от производителите на електрическа енергия, ще се използват за продължаване на програмите за финансирането на мерки в подкрепа на крайните потребители, с цел смекчаване на въздействието на високите цени върху тях. "Производителите, които имат под пределните разходи, ще правят вноски във Фонд енергийна сигурност на електроенергийната система", посочи служебният премиер.

Гълъб Донев припомни, че мярката ще бъде в помощ основно на малките и средни предприятия, а крайните битови потребители продължават да бъдат защитени от регулираните цени, които са чувствително по-ниски от борсовите.

Отговорът на служебния министър-председател бе на въпрос на народния представител от "Български възход" Георги Самандов, който поиска информация за това как правителството се готви да приложи европейския регламент и има ли функционална готовност държавните институции да започнат изпълнение на дейностите по него.