Според президента Румен Радев политическата ситуация в страната може да се промени само по един начин - когато партиите осъзнаят, че трябва да има диалог, компромис и общ поглед към бъдещето на България, а не към тяснопартийни интереси.

Пред журналисти в Кърджали той отчете, че при по-предишния парламент е нямало желание за диалог, при последния диалогът се е случил, но опитите са били за правителство на малцинството, което няма как да се случи в парламентарна република. "Мисля, че третия път вече са длъжни", каза още Радев.

Той изрази надежда нова политическа формация да донесе раздвижване, защото, по думите му, няма да се получи спойка, ако няма нов начин на мислене и осъзнаване на отговорността на всички партии пред българския народ.

Запитан как ще коментира регистрацията на БСП за участие в президентския вот, Радев отговори, че това е индикация за подкрепа.

Снимка: БТА

На въпрос дали очаква подкрепа от електората на ДПС, той бе категоричен: "Българите са свободни граждани и могат да гласуват за когото решат. Разбира се, че очаквам подкрепа от, както го казвате вие, електората на ДПС. За мен те са приятели. Те са ми приятели от детинство и много добре знам отношението на тези хора", каза още Радев.

Той изрази надежда за още по-честни избори, защото по думите му все още има купуване на гласове. "Надявам се МВР, заедно със службите, да излязат на един открит брифинг с всички вас и да разяснят механизмите, по които се е случвало това на предишните избори и които аз очаквам да не се случат на предстоящите", отбеляза държавният глава.

Снимка: БТА

Той е на двудневно посещение в Кърджали по покана на областния управител Даниел Делчев. Визитата му започна с кратка среща с ръководството на областна администрация, продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на града.

Снимка: БТА

Оттам Румен Радев се разходи из улиците на Кърджали, като отиде в Регионалния исторически музей, където награди отбора на СУ "П.Р.Славейков", извоювал шампионската титла преди дни в ученическото световно първенство по волейбол, провело се преди дни в Белград. Държавният глава разгледа и експозицията на музея в Кърджал