Към момента никой не е поставял въпроса за разполагане на военни бази на НАТО на наша територия заради кризата между Русия и Украйна, заяви президентът Румен Радев след Богоявленския водосвет в София.

"Никой не е искал нищо от България, така че всякакви спекулации на тази тема са излишни", каза президентът.

Държавният глава изтъкна, че към момента няма нужда от допълнителни действия на територията на нашата страна, тъй като моментното състояние е такова, че няма развитие и ескалация на напрежението между Русия и Украйна.

Още снимки вижте тук>>>

Президентът очаква кризата да се разреши с диалог и дипломатически средства.

"Последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа. Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на насилие. Тя няма да стане с повече оръжие и с повече военна сила, а с диалог и повече дипломация", каза Радев.

Следващата седмица предстои онлайн среща на външните министри, на която ще се иска консолидирано послание, което е подготовка за започващата серия от важни срещи и диалози на най-високо ниво, посочи президентът.

Позицията на президента потвърди и министърът на отбраната Стефан Янев, който изтъкна, че няма разминаване между него и президента Румен Радев.

Той изтъкна, че България участва във взимането на решенията и ако има взето решение, то ще бъде обсъдено и у нас. Обстановката в момента обаче, не налага коментирането на тази тема, каза Янев.

Допълни и, че не е обсъждал въпроса с колегите си от Министерски съвет, а изказва личното си мнение като министър на отбраната.

Открити сме за диалог с РСМакедония

България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на братската Република Северна Македония, но това зависи от индивидуалния напредък, зависи от изпълнението на копенхагенските критерии от всяка страна кандидат, коментира още държавният глава в отговор на въпрос.

България продължава да бъде открита за диалог и аз вярвам, че всички обещания, ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния ни договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция, специално на РСМ, посочи Радев.

Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът по всички важни теми от взаимен интерес, заяви президентът. Но паралелно с това очаквам да бъдат решени и всички отворени проблеми, допълни той.

Конституционните гаранции на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и унищожаване на нашето хилядолетно културно и историческо наследство само ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може най-сетне ние да отворим вратата за преговори за членство, посочи президентът.