Президентът Румен Радев продължи и днес с консултации за предстоящите напролет избори. Днес той се срещна с представители на още три извънпарламентарни партии - "Движение 21", "Движение България на гражданите" (ДБГ) и "Волт".

От "Движение 21" искат въвеждане на гласуване по пощата за предстоящите парламентарни избори, обяви лидерът на формацията Татяна Дончева. Тя посочи, че освен болните и карантинираните, опасения от процеса на гласуване и от възможността от заразяване изпитват голяма част от българските граждани и затова от смятат, че е необходимо преосмисляне на технологията на гласуване.

"За нас гласуването по пощата съвсем не е екзотична идея, която никога не може да стане. Тя може да стане и да реши много проблеми", каза Дончева, цитирана от БТА.

По думите й, до гласуване по пощата трябва да бъдат допуснати всички, които желаят, дори от съображение, че изпитват притеснение да не се заразят. Бившата депутатка изтъкна, че гласуването по пощата по начина на страните, които го практикуват, изисква действия по активна регистрация, което и сега се прави за хората с физически увреждания.

"Лицето трябва да уведоми общинската администрация, че желае да гласува по пощата, да се идентифицира с всичките си лични данни, да подпише заявлението лично, а общинската администрация да му изпрати по пощата бюлетини и пликове - в единия плик да се постави бюлетината, която не подлежи на първоначално отваряне, а в другия - формуляра с личните данни и подпис, с които да се гарантира, че това лице е упражнило правото си на глас. Двата плика се слагат в по-голям плик и така се гласува по пощата", обясни Дончева.

"Българската поща не е в най-прекрасно положение, особено в последните 10-15 години, но тя съществува, има пълен обхват в цялата страна", обоснова още предложението си тя по повод скептиците, че пощите ще се справят.

Дончева акцентира също върху видеонаблюдението, като коментира, че няма база да се обсъжда равнопоставеност на избирателни комисии - важното е всеки глас да бъде преброен и всеки да упражни правото си да гласува. Тя вижда видеонаблюдението в два плана - при отваряне на урната, броене и написване на протокола, а също така и видеонаблюдение върху помещението на секцията през целия ден. Това би дало възможност да се проследят избирателите, които са гласували по списък, няма да има камери при попълването, но в общото помещение, като така се види дали бройката на гласуване съответства на избирателния списък.

"Важна тема е и тази за провеждането на кампанията и достъпа до избирателя - в рамките на разумното трябва да се осигури достъп първо до обществените медии, има подходящи часови пояси за запознаване с кандидатите", каза още Дончева, която е юрист и постави въпроса за контрол върху дейността на "Информационно обслужване".

Във връзка с възможната дата на изборите тя коментира, че голяма част от гражданите прекараха месеци на площада с искане за избори час по-скоро, но в условията на пандемия и въведени за първи път масово машини, е наложителна много агресивна кампания за разясняване и за визуално онагледяване на начина, по който ще се гласува с машините.

Според Дончева гласуването с машина не е по-трудно от това да си изтеглиш пенсията от банкомат. Тя смята, че дата за изборите към средата на април би дала възможност и държавната администрация да работи за организацията на изборите, и да има достатъчно време хората да се запознаят как се гласува с машина.

Снимка: БТА

Радев напомни, че гласуване по пощата не е предложение от президентската институция, а за много от сънародниците ни зад граница такова гласуване ще е единствената опция да упражнят конституционното си право на глас. Радев коментира, че има упорит отказ да се разглежда евентуално гласуване по пощата, а от въпроса не трябва да се абдикира, той трябва да бъде обсъден и законодателят да вземе своето решение. Президентът Радев постави и въпроса кога ще се отвори Изборният кодекс за промени, не от избор за избор, и не за интересите на някоя партия, а в интерес на българските граждани, с достатъчен период за обмисляне, дебатиране и решения.

Председателят на партия "Движение България на гражданите" Димитър Делчев акцентира върху темата за ваксинирането, като заяви, че според планираните за България ваксини, те няма да са достатъчни да дадат спокойствие до изборите, и не само няма да стигнат за гражданите, а вероятно няма да стигнат и за изборната администрация и застъпниците. Според ДБГ настоящата власт печели най-много от ниска избирателна активност и този "бавен и хаотичен" процес на ваксиниране ползва именно тях.

За машинното гласуване Делчев коментира, че то има способността да предотврати поне част от манипулациите, но със събиране на машинния протокол с този от хартиеното гласуване, и изготвянето на общи протоколи, отново ще има поне потенциал за манипулация.

"Ще настояваме в края на изборния ден флашката да се занесе в избирателната комисия и резултатът автоматично да влезе в РИК и ЦИК", посочи Делчев.

Президентът коментира, че смесването на ръчен и машинен вот обезсмисля машинното гласуване, затова и е наложил вето. За да има доверие във флашката, че тя коректно отразява вота на всеки, трябва да има ясна методика за сертифициране и тестване на машините, която да внуши доверие в тях, отдавна трябваше да е готова, каза президентът.

Председателят на партия "Волт" Настимир Ананиев пък акцентира върху българите в чужбина, като коментира, че управляващите няма да могат да гарантират конституционното им право да гласуват. Той предложи възможността за преброителни центрове като в Ирландия, Англия и САЩ. Според него може да се използват и ОИК като преброителни центрове, а ако има такива центрове, проблемът с видеонаблюдението отпада, защото те могат да пазят изборния процес.

Друго предложение на "Волт" е ротация на председателите на СИК. Според Ананиев мобилните секции може да дадат възможност за манипулация на вота, трябва да се гарантира, че застъпници и наблюдатели ще могат да контролират този процес.

Вижте видео от срещата: