Лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок (РБ) в парламента Радан Кънев влезе първи в президентството в часа, обявен за консултации между Реформаторския блок и Росен Плевнелиев.

Радан Кънев обаче не участва в общите консултации, а изчака да приключат консултациите на президента с доскорошните му коалиционни партньори.

"Разговорът се състоя след консултациите на президента с представителите на ПГ на Реформаторския блок. Получих покана още миналата седмица, както и г-н Зеленогорски получи покана, а останалите участници защо са дошли, питайте тях",  каза Кънев в отговор на въпрос.

По думите му обаче това е било разумно решение на колегите му от РБ. Те предпочетоха да не бъдем заедно, мисля, че и политическата логика повелява така - ние няма да се явим заедно на предстоящите избори, повече от година имаме различно отношение към управлението в България, мисля, че е за добро, посочи Кънев, цитиран от БТА.

От Реформаторския блок няма да участват със свои представители в евентуално служебно правителство, каза другият съпредседател на ПГ на РБ Найден Зеленогорски след консултациите на представителите на Блока при президента.

За ДСБ не представлява интерес нито съставянето, нито участието в правителство в настоящия парламент, заяви Радан Кънев. По думите му партиите, които са били на власт, трябва да носят тази отговорност - както за подхвърлянето на властта на улицата, така и за факта, че не желаят да формират правителство отново.

Кънев добави, че за ДСБ 43-ят парламент е много отдавна изчерпан.

На срещата са коментирали основните точки от позицията на ДСБ за излизане от настоящата фаза на кризата, в която се намира страната, уточни Кънев. Според ДСБ на първо място трябва да се приеме бюджетът, така както е, без промени между първо и второ четене, и да се предостави на следващия парламент евентуална актуализация.

От ДСБ смятат също, че ще бъде много проблемно приемането на промените в изборното законодателство от следващото Народно събрание с оглед на очакванията на българските граждани, но същевременно не приемат директното преминаване към 240 едномандатни райони.

Според ДСБ германската мажоритарна система се е доказала като най-ефективна в цяла Европа и много подходяща за българските условия, като Кънев посочи, че отдавна има готов законопроект за това, съобразен с конституцията.

В разговора са били обсъдени и темата за финансирането на партиите след референдума, както и възможностите за свикване на ВНС, за което обща е била позицията, че това е дълъг процес. Който обещава ВНС тази пролет, просто не си е чел конституцията, но е хубаво да започнат разговорите още сега, каза Радан Кънев.

По думите на Кънев той е срещнал пълно разбиране за необходимостта всички политически сили, действащият президент и новоизбраният държавен глава да потвърдят българския консенсус по членството ни в НАТО, да се излезе с обща национална позиция по отношение на сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския басейн, включително и по бежанската криза, както и за обща позиция за предстоящите срещи на министрите на външните работи и на отбраната на НАТО.

Кънев посочи, че няма предвидена такава точка в предстоящия КСНС и е предложил президентът да свика отделен КСНС по външнополитическите и отбранителните приоритети на България.

Попитан дали е представил на срещата идеите си за ново дясно обединение, Кънев попита каква връзка има президентът с партийното структуриране и участието в предстоящи парламентарни избори. Той е действащ президент, ние гледаме на него като такъв, каза Кънев.