Премиерът Бойко Борисов коментира острото изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич по повод негови думи, свързани с независимостта на Косово. Заради скандала София привика сръбския посланик, а Белград отвърна със същото - призова български дипломат да се яви за изясняване на ситуацията. Външният министър Екатерина Захариева вече заяви,че България няма да търпи такива емоции, защото е неприемливо министър да се обръща така към премиер и го призова да се извини.

"На Балканите оста винаги е била Атина-Белград, София промени това и затова моят приятел Ивица реагира така - яд ги е малко", отвърна му задочно Борисов по време на Национално събрание на ГЕРБ.

Той заяви, че по време на своето европредседателство България е избрала най-трудната задача - Балканите - място на войни и раздори във всяка сфера.

"За първи път променихме осите и София влезе в тях с важна и отговорна задача", подчерта премиерът, цитиран от "Фокус".

"В Триест, понеже не бяхме членове, тогавашният премиер Джентилони ме покани като личен гост да видя за какво става въпрос. И след една година ние заедно със Северна Македония - нали разбирате как отеква. България и Северна Македония заедно. Не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Северна Македония. Знаете ли как отеква? Затова, Кате, (външният министър Екатерина Захариева - б.р.) така реагира моят приятел Ивица - защото винаги оста е била Атина-Белград. България никога не е участвала в тези процеси, не е чувала за тях или е чувала, но нямаше как. Иначе ни е добър приятел, знаеш, но ги е яд малко. На Балканите завистта винаги е била едно доста силно изразено качество. Но ние за нашите братя сърби ще работим, ще помагаме. Неслучайно догодина октомври ще ние е готова и магистралата с Белград", заяви още Борисов.

И продължи, като пак се обърна към Захариева:

"Не ти дадох да подскочим или да реагираме силно не за друго, а защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но в същото време така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион, не само за тях. Колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Това е като камъчето в обувката - не го ли извадим, не мине ли, колкото и да си говорим за инфраструктура, дигитална свързаност - няма как".

Бойко Борисов отбеляза, че догодина страната ни и Северна Македония ще ръководят Берлинския процес и подчерта, че това е като мини европейско председателство, защото в него участват Германия, Франция, Великобритания, Италия, Австрия и са предвидени повече от 30 срещи на високо ниво.

Какво казаха Борисов и Дачич

Изказването на Бойко Борисов пред срещата на върха в Познан преди дни, което предизвика реакцията на Белград, беше в отговор на журналистически въпрос:

"По отношение на Върховния представител - когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел (испанският външен министър, номиниран за Върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика - б.р.) бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово".

На това Ивица Дачич отвърна пред сръбската държавна телевизия:

"Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Жозеп Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден".

Харадинай благодари на Борисов

Междувременно косовският премиер Рамуш Харадинай благодари на българския си колега Бойко Борисов за принципната му позиция по отношение на Косово и неговото право да бъда част от европейското семейство, съобщи косовската телевизия РТК.

По повод срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Познан в рамките на Берлински процес, която се състоя в петък, Харадинай каза, че Косово е важна част от Берлинския процес и приветства решението България и Северна Македония да поемат председателството на процеса през 2020 г.

"Косово е важна част от този процес. Взаимното признаване със Сърбия в съществуващите граници би открило перспективи за нас.. Твърдо подкрепям визията на премиера Борисов за всеобхватна Европа, която преодолява манталитета от миналия век, предизвикал трагедии. Без обхващането на всички държави от Западните Балкани като част от европейското семейство ЕС не може да бъде пълен", написа Харадинай във Фейсбук.