"Това, което каза премиерът, е напълно вярно - и политически, и юридически. Не виждам нищо, което да запали цялата тази емоция в Ивица. Един външен министър не трябва да се губи в превода, той явно не е видял какво точно каза Бойко Борисов. Европейският съюз не признава държави, държави признават държави" - така външният министър Екатерина Захариева коментира тази сутрин пред bTV дипломатическият скандал, който се разигра вчера между София и Белград.

Вчера първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич изказа остро мнение срещу Борисов по повод негово изказване за номинацията на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС (Испания не признава независимостта на Косово - б.р.).

"Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово", заяви българският премиер на срещата на върха в Познан преди два дни.

На това Дачич отвърна със задочно обръщение към него по сръбската телевизия:

"Бойко, нека ти кажа едно нещо, позицията на ЕС не е, че Косово е независима държава и ти трябва да се съобразяваш с това. Ти, Бойко, трябва да уважаваш позицията на ЕС, а не да изнасяш уроци на Борел. Какво означава това безобразие. Да не кажем, че преди няколко месеца получи наш орден".

В отговор още вчера Външно министерство привика сръбския посланик у нас, за да постави въпроса дали такива действия допринасят за добросъседските отношения.

"На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. Иска ми се да има повече разум. Не мисля, че такива изказвания са продуктивни. Ние сме "за" добросъседски отношения и не търпим такива емоции. Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер", коментира още Захариева.

Попитана дали е обсъдила създалата се ситуация с премиера, тя отговори:

"Да, разбира се. Писахме си. Неговата позиция е като моята. Не бива да сме толкова емоционални, трябва да се изяснят тези неща. Те се познават, Ивица е 20 години министър. Мисля, че нещата ще се изяснят. Той самият е извикал нашия временно управляващ в Сърбия, защото посланикът ни е в отпуск и е дал знак да се уточни това недоразумение. Приемаме го като опит за изясняване. Това е и нашата цел. Ние не искаме напрежение с нито една от държавите по света, а какво остава със съседите".

По-късно Захариева коментира скандала и пред журналисти, като заяви:

"Не би било лошо сръбският външен министър да се извини за думите си. Извинението е личен акт, дали ще се случи, трябва самият външен министър да реши", допълни тя.

Междувременно самият Дачич обяви, че е извикал българския посланик в сръбската столица на разговор във външното министерство (все още не е било ясно, че друг дипломат ще го замести - б.р.), цитира го информационна агенция Tanjug, цитирана от "Фокус".

"Сърбия желае отношения с България, основани на приятелството, като се разчита и на високо ниво на разбирателство по отношение на най-важните интереси на двете държави и техните народи. Така както ние разбираме проблема, свързан с българската национална идентичност, езика или за Гоце Делчев, така очакваме същото разбираме що се отнася до връзката между Косово и сръбския народ. Тази изява на българския премиер не се отнася за риболов или качеството на сръбското сирене, а засяга въпроса за сръбската териториална цялост", допълни сръбският външен министър.