В Министерския съвет беше подписан меморандум между правителството и земеделските производители, който влиза в сила буквално от днес. Както се шегувахме след един фалстарт важното е, че финиширахме успешно. Всичко, което включихме в споразумението, освен, че отговаря на очакванията и исканията на протестиращите, съответства на сто процента и на приоритетите и основните задачи на нашия кабинет. Това заяви на брифинг премиерът Николай Денков.

Той определи преговорите като конструктивни и изтъкна, че няма победени и изгубили, а всички печелят.

"Около това се обединихме с представителите на земеделските производители, които участваха в срещата. Че именно по този начин можем да продължим напред, защото в момента потушихме напрежението, което вълнува хората днес, но има изключително много проблеми, които предстои да се решат. И продължаваме да ги решаваме заедно", каза още Денков.

Земеделският министър Кирил Вътев пък благодари на всички участници в преговорите през последните два дни.

"Благодаря за изключително конструктивния диалог и много градивните предложения, които допълнително бяха направени. И искрено се надявам, че оттук нататък ще продължим да работим заедно, за да създаваме тази среда, която ще доведе до по-добри възможности за повече български продукти. Защото ние всички работим за най-важните хора в тази страна - потребителите, българските граждани", каза Вътев.

От името на Инициативния комитет председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от организаторите на протестите Илия Проданов също изказа благодарности към министър-председателя Николай Денков, ресорния министър Кирил Вътев и министъра на финансите Асен Василев.

"Два дни бяха изключително интензивни и натоварващи за всички, но в крайна сметка има постигнат резултат. Ясно е, че няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, трябва консенсус, който да удовлетворява всички. Надявам се, всички мерки, които бяха взети днес по всички браншове да постигнат ефект в дългосрочен план", обяви Проданов.

Представителите на земеделските производители обявиха, че слагат край на протестите.

В края на брифинга министър-председателят Николай Денков се извини за изявлението си, в което нарече протестиращите фермери - "терористи". В събота, след като отправи няколко покани за среща с представители на недоволните земеделци, на които те не се отзоваха, премиерът заяви пред журналисти:

"През последните два дни зърнопроизводителите започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания сега, веднага нещо да се случи. Аз с терористи не преговарям".

Днес той поднесе извинения:

"Използвам случая в този момент, когато приключи протестът и е подписан меморандумът, да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, за това, че без да искам ги обидих, използвайки думата "терористи", а не беше насочена към тях- Тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на срещата, за която отправих покана. И на която среща щяха да бъдат обсъдени точно тези точки и в същия дух, в който го свършихме днес".

В началото на заседанието на Министерския съвет пък премиерът заяви, че правителството е показало как ще продължи да работи и занапред - "като поема конкретни ангажименти, които може да изпълни, и търси най-добрите решения на проблемите чрез преговори". Николай Денков благодари на преговарящите екипи от двата протеста за конструктивните разговори вчера.

Кабинетът отпусна днес 63 млн. лева допълнително на Държавен фонд "Земеделие" за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани. Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.