Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова е била назначена като временно изпълняващ длъжността министър на правосъдието, след като Цецка Цачева подаде оставка заради скандала с апартаментите на властта. Информацията беше потвърдена пред БТА от институцията.

Ахладова ще е на поста, докато Народното събрание гласува оставката на Цачева.

Десислава Ахладова е един от тримата досегашни нейни заместници. Родена е през 1974 година. Бивша съдийка от Перник, тя влезе в политиката от председателското място в административния съд в града. Преди това беше 3 г. началник на районния съд в миньорския град. Като зам.-министър Ахладова отговаряше за дирекциите "Българско гражданство", "Взаимодействие със съдебната власт", Агенция по вписванията и Централния регистър на особените залози.

След като още в петък миналата седмица Цецка Цачева обяви, че е поискала прокуратурата и КПКОНПИ да проверят сделката, чрез която е придобила скъп апартамент в елитния столичен квартал "Изток", в събота тя подаде оставка. Това се случи, след като беше привикана от премиера Бойко Борисов да даде обяснения.

"Съвестта ми е чиста, аз поисках проверка около обстоятелствата за придобиване на недвижимото ми имущество. Но докато тя трае, не желая забъркването на името ми в този случай да тежи на партия ГЕРБ и на премиера Борисов в предизборната обстановка, каквато считам, че е налице. Считам, че докато трае проверката не е редно да съм министър. Затова, докато бъде приета оставката ми ще използвам полагаемия ми се отпуск", заяви Цачева, като увери, че не е вярно, че е купила жилището на занижени цени, сумата била за покупка "на зелено".

Тя подчерта, че не е била принудена да подаде оставка, това било лично решение, което министър-председателят подкрепил.