Подвеждаща и некоректна е изнесената информация в медиите за придобит недвижим имот от временно изпълняващия длъжността министър на правосъдието Десислава Ахладова, заявиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Вчера тя беше назначена на мястото на Цецка Цачева, докато нейната оставка бъде гласувана в Народното събрание. Тя се оттегли от поста, след като стана ясно, че тя е един от управляващите, купил на занижени цени луксозен апартамент.

Появи се обаче информация, че докато Ахладова е била зам.-председател на Районен съд-Перник преди години, е купила жилище в столицата за 362 евро на кв. м. при пазарна цена от 569 до 717 евро на кв. м.

По този повод от правосъдното ведомство заявиха:

"Десислава Ахладова е сключила през 2006 г. предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот с фирмата СИСТЕМА ЕООД за построяване на апартамент от 82.30 кв.м. в столичния кв. "Свобода", според който заплащането се извършва на части, съобразно етапите на строителството.

За осигуряване на сумата по договора Ахладова е сключила ипотечен кредит с банка ОББ за срок от 25 години с краен падеж 2031 г. Част от сумата по договора е платена от банката с нотариален акт за учредяване на договорна ипотека върху правото на строеж и договор за предоставяне на кредит за ремонт и строителство, а остатъкът с нотариален акт от 4 април 2007 г. за покупко-продажба на недвижим имот, изграден в груб строеж, отново с ипотечен кредит от същата банка.

Цената, посочена в двата нотариални акта, е по-висока от сумите, срещу които са придобити жилища със същата квадратура в 8-етежната сграда. Тя надвишава неколкократно данъчната оценка на имота и е релевантна на средните пазарни цени за жилищата, придобити на фаза строителство, в този район на София към 2007 година".