Министрите почетоха с минута мълчание паметта на убития граничар на младши инспектор Петър Бъчваров преди началото на правителственото заседание. Преди да призове към това служебният премиер Гълъб Донев изказа съболезнования на семейството и колегите на Бъчваров и категорично отхвърли политическите обвинения към служебния кабинет за смъртта на граничаря.

Гълъб Донев подчерта, че не приема политическите обвинения и наблегна, че правителството му вече почти 100 дни "носи своята отговорност за разрешаването на наследените кризи".

"Политическите изказвания за причините, довели до убийството на границата, смущават с безпаметност. Да носиш и сочиш с пръст служебното правителство, като отговорно за смъртта на българския полицай, за да отклоняваш вниманието от основната задача, която имат политическите сили в момента - съставяне на редовно правителство и приемане на неотложните закони, е проява на неуважение към българските граждани", заяви Донев.

Българската държава ще направи необходимото, за да защити паметта на Петър Бъчваров и живота на граничарите, каза още служебният министър.-председател.

"Когато говорим за сигурността на българската граница, говорим за националната сигурност и суверенитета на българската държава. Всяка неточна дума срещу нашата граница е изстрел срещу авторитета на България", предупреди още служебният премиер, след което министрите станаха на крака и почетоха паметта на Петър Бъчваров.