Със сигурност има шанс за съставяне на кабинет. Персоналният състав ще се коментира на последно място, въпросът е да тръгне разговорът. Чисто мнозинство за управление в момента няма начин да се събере, но когато тръгнат разговори в отделните мандати какви формули могат да се приложат, тогава може да се измисли формула, не е задължително да е коалиционно правителство, заяви в "Денят започва" по БНТ Даниел Митов от ГЕРБ и добави, че "Продължаваме Промяната" боравят с фантазийни конструкти относно бюджета.

По думите му в момента балансите в парламента са такива, че няма друг избор освен партиите да започнат разговори помежду си, с цел да се търсят общи решения.

Във връзка с трагедията с граничния полицай Даниел Митов коментира, че няма друг начин да се реагира освен при подобни инциденти да се поиска оставката на хората, които са политически отговорни за охраната на границата.

"Трябва да има координация. Не можем да оправдаваме случилото се с това, че е служебен министър. Трябва да има изслушване на вътрешния министър в Народното събрание - какво е състоянието на оградата на границата, трябва да е ясно какви параметри се охраняват", допълни Даниел Митов.

Между преобладаващата част от партиите трябва да има консенсус по отношение на това как да изглежда един бюджет. Това каза в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

"Вижте разговорите вчера. Разминаванията по отношение на макроикономическите показатели, по отношение на прогнозите са в размер на десетки милиарди. Как при тази ситуация да бъде внесен бюджет?", заяви той. По думите му "внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета, бил той служебен или редовен". Дончев уточни, че парламентът не може да задължи правителството да го направи.

Според депутата от ГЕРБ-СДС най-лошият вариант е гледането на бюджета да се превърне в състезание по популизъм. Той подчерта, че това не бива да се допуска - "партиите да си купуват народна любов с бюджетни пари".

На въпрос възможно ли е съвместно управление на ГЕРБ с ПП, Дончев отговори, че всичко е възможно, "включително подобен екзотичен вариант". "Това, което се случва в момента, е естествен резултат от начина, по който се прави политика през последните години", подчерта народният представител. По думите му партиите са се състезавали да мразят опонентите си, а не са били достатъчно ясни в това какви политики предлагат на избирателите. Според Дончев трябва да се намери вариант как политическите сили да излязат от "окопите".

"Ако има добра новината от срещата вчера, е, че можем да говорим", коментира той разговорите, които бяха проведени между представители на ГЕРБ и на "Продължаваме Промяната".

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и границата, пред която ще спрат да правят компромиси. "Границата на самосъхранението е където губиш изцяло политически облик и физиономия, губиш причината хората да те харесват и да те обичат. Ние много пъти сме доближавали тази граница", каза Дончев.

Според него е възможен "по-скоро политически стерилен кабинет, без участието на ярки политически фигури". Третият мандат звучал за ГЕРБ-СДС като най-вероятен да излъчи редовен кабинет, допълни той. Дончев допълни, че трябва подобно правителство да е с ясен мандат и приоритети, подкрепено от колкото може, повече политически сили.

Според Тома Биков, който говори пред bTV бюджета трябва да се приеме, след като има редoвно правителство.

Той също коментира случая със застреляния граничен полицай край Голям Дервент. 

"И от бетон да беше оградата по границата с Турция, пак ще я пробиват. Има бездействие, а оградата е един от много елементи, които могат да спрат мигрантите", заяви той. 

По думите му вътрешният министър не се справя със задачите си.

"По оградата има дупка, защото я режат, освен това не се и поддържа. Пак ще я пробият, ако ние нямаме ясна политика по отношение на Турция и много ясна по отношение на Европейския съюз", каза още Биков.

Според него в последните година и половина МВР се опитва да смачка ГЕРБ, а не си върши работата.

"Аз не съм експерт по национална сигурност. Аз съм човек, който гледа какъв е резултатът, а той очевидно е лош. Аз по никакъв начин не обвинявам само Демерджиев, който е от 2-3 месеца. Защото Рашков преди това година и половина направи всичко, каквото можа да разгради системата на МВР. Изобщо да внуши, че няма никакво значение какво прави МВР, защото имаше съвсем друг приоритет. Приоритетът на МВР беше да унищожава ГЕРБ и между другото не се справи с това", коментира Биков.