Президентът Румен Радев незабавно да смени вътрешния министър Иван Демерджиев. Всички смени в "Гранична полиция" ги направи той, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Убийството на граничен полицай на оградата на границата с Турция показва слабо ръководство на МВР заяви лидерът на ГЕРБ. 

По думите му допреди две години подобен инцидент не можел да се случи. Затова от ГЕРБ настояват за смяна на вътрешния министър Иван Демерджиев. 

"Вместо да обикаля като предшественика си и да се занимава, с каквото не му е работата, преките му ангажименти към границата - 0 справяне, полицейска кръв по улиците, катастрофи с полицаи, дрогирани полицаи. Герои с "чадъри" над тях", добави той.

Бороисов подчерта, че при него не е имало дупки по оградата, мигранти, а е имало само пари за справяне на бежанската криза. Сега е разграден двор, заяви лидерът на ГЕРБ. 

Борисов обясни, че има информация, че от турска страна са подавани сигнали, че трафикантите стават "все по-нагли", като е имало е престрелки между мигранти и турски граничари.

 

"На мястото на Радев щях да извикам главния секретар, две години той какво е предлагал и какво не е предлагал, кого е уволнявал и кого не е уволнявал в "Гранична полиция", защото другите служби са горе-долу тайни, но Гранична са на фронта. При мен беше лесно, защото турските граничари подпираха нашите и обратно, и всичко си вървеше както трябва. Имаше държавна повеля от двете държави - да има нула миграция. Сега и при турците е трудно", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов допълни, че преди две години е нямало как да стане такъв инцидент.

"Екипите ни с Турция работеха перфектно заедно. Сега, абсолютно незащитени, неработещи системи, напръскали оградата с компресори, уж я боядисали. Оградата е на МВР, не е на областните управители и той само обикаля да обяснява какви мерки щял да вземе. Една след друга смени, чегъртане от Рашков, после чегъртане на хората на Рашков и резултатът е навсякъде мигранти, Балканският път се върна в България", отбеляза Борисов.

От ГЕРБ коментираха и резултатът от днешните разговори с "Продължаваме промяната". Според тях срещата показвала ново ниво на комуникация и от срещата се видяло, че може да се надгради много.

От ГЕРБ са готови на разговори и с другите партии по социалните теми.

"Има два подхода - Ананиев, Горанов, Асен Василев и техните финансисти да продължат на експертно ниво само двете партии. Ако искаме да им дадем още повече институционалист в бюджетната комисия трябва да поканим и министъра на финансите с екип и от БНБ - дирекцията изследвания и прогнози. Не се занимавайте с кой мандат, няма значение, ако се нормализират отношенията между политическите партии, ще се стигне до правителство по политики, където няма да има значение фигурата на премиера и ще се върне истинската парламентарна демокрация", отбеляза Бойко Борисов.

Той благодари на президента, че проявява разбиране, защото много бързо е можел да раздаде мандатите.

"Войната в Украйна няма как да свърши, защото нито едната страна, нито другата ще се предаде. Това означава някакъв нестандартен ход за спиране на войната, и ако този конфликт не се разреши - ще отиде до ядрена катастрофа. Запорожие е огромният риск за нашия регион. Затова трябва да има парламент и да има възможност в рамките на минути да се събира и да взема решение. Затова днес няма победители и победени, има повече мислене за държавата отколкото за егото и собствената партия", добави Борисов.