Пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява. Трябва да бъдем бдителни, защото опасността е налице, заяви служебният премиер Стефан Янев.

По повод някои критики от лидерът на "Има такъв народ", че България е изпратила огнеборци и противопожарна техника в РС Македония, където също бушуват горски пожари, Янев коментира:

"Съзнателно взехме решение и изпратихме екипи от нашите противопожарни сили в РС Македония, защото нашият анализ сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница, което е факт. Ако някой се съмнява, нека да пита жителите на Благоевград и съседните села какъв дим са дишали вчера и какво са усещали. И в момента нашите противопожарни служби са в близост до границата, където ще направят възможните полоси и заграждания, така че да не се пренася огъня."

Той бе категоричен, че в Министерския съвет има единодушие, че трябва да се действа бързо и адекватно по отношение на пострадалите. Той посочи, че има финансов ресурс за подпомагане на жителите на пострадалите села, както и пострадалата общинска и държавна инфраструктура. В рамките на закона има механизми, добави още Янев и призова общинските власти възможно най-бързо да задействат комисиите, които оценяват щетите, за да може бързо да се реагира и да ги подпомогнем.

Вицепремиерът Гълъб Донев посочи, че предвидената сума от 540 лв. не е достатъчна да компенсира семействата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг, защото не може да компенсира това, което двамата служители биха допринесли. В конкретния случай за семействата на загиналите служители ще бъде предложена и гласувана целева помощ, каза Донев.

Над 70 души следят пожара на границата с РСМ, правят просеки с тежка техника

Под 10% е вероятността пожарът на територията на Република Северна Македония /РСМ/ в близост до българската граница да навлезе у нас, съобщи по-рано на брифинг в благоевградското село Габрово директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДБПЗН/ гл. комисар Николай Николов. В момента огнената стихия, която бушува на между Делчево и Пехчево е на около четири километра от нашата граница, допълни директорът на ГДБПЗН.

На този етап не се налага евакуация на хората от пограничните села, стана ясно по време на брифинга. Обстановката продължава да се следи на терен, има готовност при нужда веднага да се намесят пожарникари, както и авиационна техника, допълни гл. комисар Николай Николов.

В момента се прави всичко възможно, така че пожарът, който бушува в близост до границата, да не влезе на българска територия. От българска страна са предприети редица действия, сред които денонощно наблюдение по границата, хора на терен, както и изпращането на така наречения "изнесен пост" от 25 пожарникари в РСМ, които имат основна задача да запазят двете села в непосредствена близост до българската граница. Друга тяхна задача е да пазят източния фронт на пожара, посочи директорът на ГДБПЗН.

Повече от седемдесет човека следят ситуацията на място. Това са гранични и горски служители, а тяхната задача е да наблюдават и да подпомагат дейностите на булдозера, който в момента разширява пътя, за да бъде естествена полоса за нашите действия, посочи гл. комисар Николов.