Бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната, и необходимостта от спешни действия за нейното овладяване обсъдиха на извънредна среща при премиера Стефан Янев министри и представители на армията. Срещата спешно свика премиерът, след като при пожар край санданското село Петрово загинаха двама горски служители.

Според премиера е рано да се коментират причините за трагичния инцидент, но огънят е бил непредсказуем.

Янев изказа съболезнования на семействата и призова сънародниците ни да не допускат случайни пожари.

"За съжаление, температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното е да запазим човешкия живот както на хората, които гасят пожара, така и тези, живеещи в околните населени места", подчерта премиерът.

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители, които загинаха при гасенето на пожара в землището на санданското село Петрово. Президентът подчертава, че е необходима пълна мобилизация на всички отговорни институции за справяне с бедствието с основен акцент опазване на човешкия живот.

На съвещанието при премиера е решено да бъде оптимизирана максимално работата на всички органи на МВР, на горските стопанства и на доброволците, които обаче трябва да бъдат добре инструктирани, за да се опази живота им, каза премиерът.

"Призивът е към всички граждани, към всички българи, независимо дали са овластени с власт, като започнем от области, общини , кметове на кметства, съответните служители на горски стопанства, на пожарната, военни и т.н. Призивът ми е към всеки български гражданин - бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари", каза Стефан Янев.

Той заяви още, че земеделският министър спешно издава заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на стърнищата на земеделските площи. В момента повечето пожари са полски, но има и в горите.

Армията, която и в момента участва в потушаване на пожари, е разпределена на териториален принцип, ще се включи и още техника, но в основата на всичко са мерките за безопасност, подчерта премиерът.

Премиерът е категоричен, че има необходимост от нормативна уредба. На заседанието са дискутирали необходимостта от нов закон за управление на кризи. На този етап работна група се заема с изработването му.

В системата на МВР започва подготовка на оповестяване чрез специална система, която да е в помощ на общини и областни управители. Сега взаимодействието на национално и местно ниво е по каналите на МВР, но областните управители спешно трябва да свикат съветите по бедствия, за да направят координация.

Пожарната в момента не може да прогнозира къде точно ще се случат пожарите, но главен комисар Николай Николов подчерта:

"До 15-и сателитните прогнози на "Коперник" показват, че почти цялата централна част на България, включващи и югозападна България, остава под екстремен риск, останалата е т.нар. червена или по-ниската оранжева зона".

Той съобщи още, че при пожара в Старосел са изгоряли 4 къщи, както и няколко селскостопански постройки, а в село Кръстевич - една обитаема хижа и няколко селскостопански постройки, допълни той.

"Преди половин час изпратихме допълнителни сили и средства, за да запазят селото край Сандански. Сведенията, които пристигат при мен са за постепенно установяване на контрол", допълни комисар Николов.

Утре в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на загиналите в пожара край санданското село Петрово двама лесничеи. Отменени са обществените събития и знамената ще бъдат свалени наполовина в знак на почит и уважение.