Служебното правителство ще подпомогне със средства семействата на загиналите в пожара горски служители с по 540 лева, както и с еднократна помощ в размер на 375 лева хората, чиито имоти и къщи изгоряха. Това обяви в парламента по време на блиц контрола вицепремиерът Гълъб Донев.

"Министерският съвет има готовност, и съответно работим в посока на това, да бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, за да се насочат средства допълнителен трансфер от бюджета към общините, в които има пострадали имоти, изгорели къщи, стопански постройки'', каза Донев в отговор на Мая Манолова. Той уточни, че на такова подпомагане могат да разчитат всички тези, които са със засегнати основни жилища, които имат разрешителни за строежите.

"Откъм близките на загиналите горски служители - те имат право да получат еднократна финансова помощ по Кодекса за социално осигуряване от 540 лв. Тази помощ могат да я получат съпругите на загиналите горски служители, техните деца, независимо от това дали са навършили пълнолетие. Родителите на загиналите горски служители също могат да получат тази еднократна помощ от 540 лв. Така че e разпоредено на социалните служби в Благоевград да окажат социална подкрепа на загиналите горски служители, така че да могат да подадат съответните документи за получаване на тази еднократна помощ", обясни вицепремиерът.

Той допълни, че предстои оглед на нанесените от огъня щети върху имотите от комисии на съответните дирекции "Социално подпомагане". Той припомни, че децата на загиналите имат право и на социална пенсия.

Гълъб Донев изреди и всички социални мерки и подпомагания, които ще бъдат предприети от държавата при усложняване на епидемичната обстановка и евентуално ново затваряне заради COVID-19. Въпроса му зададе д-р Александър Симидчиев от ДБ. Освен запазване на мярката 60/40 се въвежда и и другата - 75/0 за напълно затворените бизнеси, като в нея ще бъдат включени и самоосигуряващите се лица, обясни Донев.

"Очакваме споразумение с ЕК по новата ОП "Човшки ресурси, откъдето евентуално ще дойдат допълнителни средства по мярката "Запази ме" и "Заетост за теб". Дизайнът на тези мерки е в подкрепа на бизнеса.

Продължава и подпомагането на родители на деца до 14 г., когато се затварят училищата и децата преминат в онлайн обучение, както и патронажната грижа.

Подсетен от Симидчиев, който призова депутатите по региони да навиват хората да се ваксинират, и вицепремиерът отправи апел от парламентарната трибуна социалните работници, служителите в старческите домове и лекарите да се ваксинират, като така дадат личен пример.

"По-добро от ваксинацията няма", каза пред депутатите Гълъб Донев.