След приключване на ангажиментите на България по изпълнение на трио програмата (Естония, България, Австрия) ще бъдат предприети действия по закриване на Министерство за българското председателство на Съвета на Европейския съюз и по извършване на последващи процедури на ликвидационно производство. Това отговори премиерът Бойко Борисов на днешния парламентарен контрол за функционалните ангажименти на министерството. Въпросът "какви са функционалните задължения на министъра на Българското европредседателство към момента" зададе депутатът от БСП Антон Кутев.

Заради първото европредседателство за България, страната ни е избрала да има нарочен министър, който да отговаря за него, припомни Бойко Борисов. Той отбеляза, че България е част от триото - Естония, България и Австрия, като в момента се работи в непрекъсната координация с Естония и Австрия по приетата програма. Този процес ще приключи с обобщени резултати в края на 2018 г. Функционалните задължения на министър Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на Българското европредседателство в края на юни, а с официалното приключване на трио председателството, което е залегнало в практиката на ЕС и програмата за управление на правителството, уточни премиерът. Освен това министър Павлова е председател и на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) към Министерски съвет.

Министър Павлова ръководи заседанията на СЕВ и координира изготвянето на проекти и планови документи, свързани с изпълнението на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС. Паралелно с това на Лиляна Павлова е било възложено да координира Седмата годишна среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която се състоя на 6 и 7 юли в София. На тази среща с министър-председателя на Китай е било взето решение да се създаде Глобален партньорски център в България, който да насърчава сътрудничеството между страните, които участват в тази инициатива. В тази връзка е било възложено на министъра на Българското европредседателство, заедно с китайската страна, да координира създаването на този център, допълни Борисов.

При визитата на премиера Ли Къцян у нас през юли премиерът Борисов дори му предложи Павлова да оглави този Глобален център.

На 20 октомври София ще бъде домакин на среща на местните лидери "16+1", която е част от инициативата на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Подготовката, дейностите и координациите са възложени на министерството за Българското председателство, отбеляза премиерът.