Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заявява в позиция до медиите, че публикуваното за нея в интернет сайт е лъжа и посочва, че са й приписани неверни твърдения, които тя никога не е мислила и изричала.

Поводът е публикация в сайт, който според министърът й приписва думи, които тя никога не е изричала, а именно, че "Българинът е алчно и злобно животно"...

"Каквато и лъжа да се появи отново за мен, това ни най-малко няма да ме отклони от категоричната битка с фалшивите новини", заявява министър Павлова в позицията, разпространена пресцентъра в министерството. Тя призовава всички граждани, уважаващи словото и европейските ценности, да се включат в тази битка, казва още Павлова.

"Сайтът, разпространил фалшивата новина, ми приписва обидни и напълно неприемливи квалификации за българите, които не могат да бъдат валидни за нито един гражданин на нашата държава и е абсурдно да бъдат дори помислени за нацията ни", пише Лиляна Павлова.

"Нация с хилядолетна история, бележити личности през вековете и постижения, прославили ни по цял свят! Затова категорично заявявам огромното си възмущение и тотална непоносимост към лъжите, защото само така - противопоставяйки им се активно, упорито и без никакво отстъпление можем да доведем до нетърпимост към фалшивите новини и да ги изкореним", допълва тя.

В позицията си Павлова напомня, че темата за фалшивите новини е поставена в европейския дневен ред, благодарение на усилията на българския еврокомисар Мария Габриел.

"Сформирана от нея експертна група на високо равнище пред последните месеци неуморно работи за изготвянето на дефиниция какво точно е фалшива новина, а това ще е първата и най-важна стъпка към подготвянето на европейско законодателство срещу публикуването на лъжи и неверни твърдения в електронното пространство", изтъква още министър Павлова.