Чрез Българското председателството на Съвета на ЕС успяхме да постигнем целта си - коренно и трайно да променим имиджа на страната ни. Бяхме заклеймени като корумпирана, бедна и неможеща държава, но показахме, че имаме потенциал и компетентност да бъдем балансьор, лидер, да отстояваме позиция по важните европейски теми. Това коментира министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред участниците в 11-ия Летен университет на МГЕРБ, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Павлова е била категорична, че положителните резултати са постигнати, въпреки множеството фалшиви новини, предшестващи председателството ни. "С манипулативни твърдения имаше опити да се внуши, че не можем да се справим с тази отговорна задача, че не сме на висотата на тази позиция", е припомнила министър Павлова в контекста на мотото на политическата академия - "Само истината, не на фалшивите новини".

Лиляна Павлова е посочила като огромна полза за страната ни и наложената от министър-председателя Бойко Борисов приоритетна тема за Западните Балкани.

"За хората, живеещи в региона, беше важно да видят перспектива. Наред с икономическите ползи - преки и косвени, фонд от 10 млрд. гарантира инвестиции в свързаността на Балканите", е припомнила Павлова в равносметката си за първите шест месеца на годината.

Тя е изтъкнала, че по време на председателството се е развил административен капацитет, който трябва да бъде привнесен като опит във всички национални секторни политики.

"Администрацията ни може да работи ефективно, важно е да бъде създаден добър механизъм да го прави. Имаме много подготвени хора, много експерти на всички нива", убедена е Лиляна Павлова.

Пред младежите от ГЕРБ тя е заявила, че "трябва да запазим енергията, капацитета и стимула, който показахме по време на председателството. Трябва да си вярваме повече, защото сме част от Европа и участваме равностойно в процесите. Когато имаме самочувствие и аргументи, можем да сме убедителни и да помогнем истината да надделее над фалшивите новини". По думите на Павлова неуважението към държавата и институциите е недопустимо за един политик, но и за всеки гражданин, "защото държавата сме всички ние".

Павлова е отчела като постижение пресичането на практиката за онлайн пазаруване на български граждани през чужди държави. "Доскоро, влизайки в онлайн сайтове, директно ни пренасочваха да пазаруваме през други държави. Това географско блокиране вече е преодоляно. И от 1 декември отпада окончателно. По идентичен начин бяха разрешени и проблемите с колетите. Приехме директива за колетните пратки. В образователен аспект бе запазена програмата "Еразъм", а бюджетът й - удвоен. Обърнахме тренда в съотношението при медийното отразяване в положителна посока. 120 медии отразяваха новините за председателството", е посочила Павлова.

Тя е коментирала, че едва 1 процент от българите, участвали в социологическо проучване, заявяват, че България не се е справила с председателството. "Имаме с какво да се гордеем. Равносметката е много добра", изтъкнала е Лиляна Павлова. Тя е споделила, че нито в Естония, нито в Австрия е видяла саботиране на европредседателството, както опитите, които бяха направени в България.

Лиляна Павлова е анонсирала, че през септември в Залцбург предстои Среща на върха, на която ще присъства премиерът Бойко Борисов.

Тя е споделила в отговор на поставените въпроси, че вече е спечелила 8 дела срещу фалшивите новини. "Невинаги можеш да си търсиш правата, битката е неравностойна, но вярвам, че с усилията си българският еврокомисар Мария Габриел ще допринесе да се създаде регламент срещу фалшивите новини", е коментирала министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.