Премиерът Бойко Борисов ще отговаря днес на въпроса на депутата от БСП Антон Кутев: "какви са функционалните задължения на министъра на Българското европредседателство към момента".

Предвидено е министърът на европредседателството да изпълнява функциите си, докато приключи председателството на Австрия в края на годината. Естония, България и Австрия оформиха "тройка" ротационно председателстващи Европейския съвет страни.

След Австрия европредседателството поема Румъния.

Бойко Борисов и китайският премиер Ли Къцян постигнаха през юли в София съгласие за създаване на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Този център ще трябва да насърчава икономическото и търговското сътрудничество между страните от тази част на Европа и Китай. Борисов предложи на Ли именно Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на този Център. Предстои да видим дали Пекин ще приеме предложението на българския премиер.

Чрез Българското председателството на Съвета на ЕС успяхме да постигнем целта си - коренно и трайно да променим имиджа на страната ни. Бяхме заклеймени като корумпирана, бедна и неможеща държава, но показахме, че имаме потенциал и компетентност да бъдем балансьор, лидер, да отстояваме позиция по важните европейски теми. Това каза на 1 септември Лиляна Павлова пред участниците в 11-ия Летен университет на МГЕРБ. Според Павлова положителните резултати са постигнати, въпреки множеството фалшиви новини, предшестващи председателството ни.