НАТО засилва присъствието си в Косово с 600 британски военни, предадоха световните агенции. Решението бе взето малко след като на 24 септември там имаше престрелка между полицията и въоръжени мъже.

"Великобритания ще разположи около 200 военни от Първи батальон на кралския полк на принцесата на Уелс, които ще се присъединят към 400-те британски военни, които вече се намират в Косово за учения. Ще последват подкрепления от други страни от алианса", заяви Дилан Уайт, говорител на НАТО.

200-те британски военни, които ще бъдат пратени в Косово в допълнение на 400-те британски военни, които са вече там за учения, са част от резерви сили, предоставени по-рано през седмицата на разположение от британската армия на КейФОР - силите на НАТО в Косово.

КейФор присъства в страната от войната от 1998-1999 г. и си остава основната институция, натоварена с сигурността в Косово с общо 4500 военни от 27 страни.

НАТО отново призова към спокойствие и прикани Белград и Прищина да поемат отново по пътя на диалога възможно най-бързо, което е единственият начин да се постигне траен мир, заяви говорителят на НАТО.

На 24 септември в село Банска, на 55 километра северно от Прищина, след нападение срещу косовската полиция от група въоръжени мъже и последвала престрелка между тях в православен манастир наблизо, загинаха един косовски полицай и най-малко трима от нападателите. Косовските власти определят сблъсъка в Банска за терористичен и обвиняват за него Сърбия. Белград отрича да има нещо общо с него. Сръбският президент Александър Вучич каза, че нападателите са били местни сърби от Косово, "които вече не могат да издържат на терора на (премиера) Курти".

В обръщение към нацията вечерта на 24 септември Вучич допълни, че представители на КейФОР по същество са дали картбланш на Курти да убива сърби по време на инцидента в Северно Косово. Според сръбския президент представители на КейФОР са подпомогнали полицията на Косово в операция срещу местните сърби.

 

Реклама след 7-ми параграф