Кабинетът е много по-стабилен, отколкото изглежда по това, което се показва в медиите. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред участниците в бизнес-закуска на форума на Американската търговска камара и българското правителство по повод 120 години установяване на дипломатически отношения между САЩ и България.

"Поводът е изключително важен за нас - 120 години дипломатически отношения показват една зрялост, която дава и ще дава още плодове. Не е случайност, че вицепремиерът г-жа Мария Габриел вчера, днес и заедно с няколко от ключовите министри е в САЩ и провежда втората сесия на Стратегическия форум на обсъждане между нашите две държави", коментира премиерът.

"Имаме, както видяхме, много успехи през последните години, но има и още много какво да направим", добави акад. Денков и акцентира върху три приоритета.

"Първото е, че основната цел на това правителство е ние да се интегрираме напълно през следващите години в европейските и евроатлантическите структури. Всички действия, които предприемаме, са насочени към тези цели. Приоритетите Шенген, еврозона, Организация за икономическо сътрудничество и развитие, сътрудничеството с ключови държави като САЩ, ЕС като организация - всичко това е насочено към развитието на България като нормална европейска държава, както казваме ние", подчерта Денков и продължи:

"Второто, което искам да кажа като съобщение, е, че за постигането на тази цел ние действаме и ще действаме напълно прагматично - промените в законите, решаването на натрупани проблеми целят едно спокойно, методично, систематично ние да направим промените, които очакваме вече от десетки години и които се надяваме да реализираме през следващите година-две. Даваме си сметка колко е трудно, но имаме доста ясен конкретен план, работим като екип, благодаря на колегите от МС и НС".

Снимка: БТА

Третото, върху което постави фокус премиерът, беше работата на кабинета. 

Снимка: БТА

"Той е доста по-стабилен, отколкото вероятно изглежда от това, което виждате по медиите в една такава предизборна ситуация. Разбира се, напрежения има и ще има, спорове има и ще има, интереси, с които трябва да се сблъскваме и трябва да ги сложим в някакви полезни за държавата рамки", коментира още министър-председателят.

Снимка: БТА

Важното по думите му е, че голямото мнозинство в Народното събрание и от народа подкрепят общата цел. Това ми дава увереност, че можем да я реализираме, каза Денков и допълни, че ще разчита на сътрудничеството с Американската търговска камара и с колегите от ЕС, за постигаме на тези цели.