Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред след 12 години преговори и шест месеца усилена работа на правителството и Народното събрание. Тя се случи, въпреки всички пречки, предразсъдъци, скептицизъм, огромни геополитически и вътрешнополитически интереси. Това се казва в съвместно изявление на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, разпространено от правителствената пресслужба.

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство, съобщи МС след единодушно гласуване на Съвета на Европейския съюз късно вечерта в събота, 30 декември 2023 г. По-рано през същия ден Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България, припомниха от правителствената пресслужба.

"Това е трудно извоювана, но заслужена победа за България. Защото докато убеждавахме държавите, които ни спираха по пътя към Шенген, направихме онези важни стъпки, които ни гарантират по-качествен живот тук - в България. Класирахме се на първо място в света по най-бърз напредък в правосъдната система - и това обърна позицията на Нидерландия, която ни спираше толкова години", се казва в изявлението.

Премиерът и вицепремиерът отбелязват, че "този напредък е изключително важен, защото няма как да живеем добре и да се чувстваме пълноценни, ако всички българи не сме равни пред закона и не се справим с корупцията".

"Надеждно защитаваме границите на Европейския съюз, защото това са и нашите граници - и това в крайна сметка обърна и позицията на Австрия."

Акад. Денков и Мария Габриел изтъкват, че този успех е постигнат "въпреки враждебната политическа среда и бума на дезинформация, който има отражение върху цяла Европа - и засегна и темата Шенген".

"Противно на разпространените фалшиви новини през последните дни, няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България и Румъния ще регистрират и приемат като държави членки на Шенген. Ще продължим, както и досега, да прилагаме условията от Дъблинското споразумение. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна. И това са фактите, които са безспорни", подчертават премиерът и вицепремиерът.

Двата първи представители на правителството посочват, че "през март ще станем част от милионите европейски граждани, които летят и плават свободно". "Десетки хиляди български граждани ще се възползват от тази възможност всеки месец след март. Това е пробив и за бизнеса, туризма, културата в България, пред които се премахват много пречки и се отварят нови възможности."

Акад. Денков и Мария Габриел изразяват увереност, че е "въпрос на време политическите процеси в Европа да доведат до отпадане на контрола и по сухопътните граници - в полза на европейските граждани, част от които сме и ние".

Премиерът и вицепремиерът отдават заслуженото за постигнатия пробив на българските граждани, на волята им "да има работещо правителство и работещ парламент".

"Затова благодарим на всички, които не пощадиха усилия, за да постигнем огромен напредък по пътя на България в Шенген още след първите 6 месеца. Продължаваме да работим с още по-голяма убеденост, че принадлежим към тази общност."

Изявлението на акад. Николай Денков и Мария Габриел завършва с пожелание за весели новогодишни празници и още по-успешна Нова 2024 година за българските граждани