Министър-председателят акад. Николай Денков заминава днес на еднодневно посещение в Атина, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В гръцката столица Денков ще се срещне и ще проведе разговор с премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис.

В състава на водената от министър-председателя българска делегация са също министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейкoв и министърът на енергетиката Румен Радев, се посочва в съобщението.

В началото на тази седмица Денков се срещна с посланика на Гърция в София Алексиос Мариос Либеропулос, за да очертаят темите, които ще бъдат обсъдени в рамките на визитата в Атина. Премиерите на България и Гърция ще обменят мнения по начините за преодоляване на негативните последици от войната в Украйна за икономиката, енергетиката и сигурността, ще разгледат и перспективите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между двете държави.

Това е второто посещение на Николай Денков в съседна страна в рамките на месец, след като на 14 юли българският премиер отиде на еднодневна визита в Букурещ. Той беше посрещнат от румънския си колега Марчел Чолаку, с когото обсъдиха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, напредъкът на съвместните транспортни проекти и сътрудничеството в енергийния сектор.