Премиерът Николай Денков изрази днес надежда България да изпълни задачите, за да бъде приета в Шенген. Трябва да си свършим домашната работа, заяви той пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневната среща ЕС-Латинска Америка.

Денков съобщи, че е разговарял с премиерите на Австрия и Нидерландия. Разменихме по няколко думи, и двама казаха "действайте по темите, по които сме разговаряли вече", добави той. По неговите думи се очаква в началото на септември да бъде ясно какво точно ще може да прави служебното правителство на подалия оставка нидерландски премиер Марк Рюте. Предварителната информация е, че те ще имат възможност да работят и по темата, която нас ни интересува. Трябва да си свършим домашната работа, да се приемат законите за КПКОНПИ, да започне работата по конституционните промени, защото Нидерландия най-вече се интересува от борбата с корупцията. Трябва да подсилим работата по границите, като поканим експерти и от двете страни, за да видят какво става на място, допълни премиерът.

Според Денков, ако България отговори на препоръките от доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ще има много силни аргументи да отчете свършена работа и да настоява, че повече няма основание да бъде спирана към Шенген. По неговите думи е възможно наесен да има нова мисия от европейски експерти за проверка на изпълнението на задълженията по охрана на външните граници на ЕС.

По повод протестите у нас за по-високи заплати премиерът посочи, че бюджетът вече е съставен със заложен дефицит от три процента. Финансовият министър и народните представители имат възможност да обсъдят какви са вариантите, отбеляза премиерът. По закон дефицитът трябва да остане същият, така че винаги, когато се прави преразпределение на средствата, ще бъде за сметка на нещо друго. Има известни резерви, нека оставим те да си свършат работата, призова той.

По повод разминаването в позициите на правителството и на президента Румен Радев за Украйна Денков каза, че България има една външна политика, която се формира и реализира от Народното събрание и Министерския съвет. Всеки има право на някакво мнение политическо, и президентът включително, но България има външна политика, формулирана в решенията на Народното събрание и Министерския съвет, настоя министър-председателят.

По повод темата на срещата в Брюксел Денков поясни, че Латинска Америка и Карибите са недостатъчно оценени и разработени като партньори, включително за България. Една от целите на срещата е какво на много по-високо ниво може да се развие като партньорство, обобщи той.