Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Това каза пред журналисти на ВИП терминала на летището министър-председателят Николай Денков, след като се завърна от посещение в Румъния в отговор на въпрос как президенството и Министерският съвет ще работят заедно предвид острия тон в последните седмици, предаде БТА.

"Няма да вляза в този тон. Винаги съм казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга", коментира премиерът.

Денков бе категоричен, че ще отговаря по начина, по който смята, че трябва да отговаря институцията, която представлява. Той допълни, че ще говори по начин, който защитава българските национални интереси.

Премиерът изчете няколко цитата от Мадридската декларация на 29 юни 2022 година: "Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна", "Ние сме в пълна подкрепа на правителството и на хората на Украйна и тяхната героична защита на тяхната страна", "Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включително и международните води", "Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за сигурността на държавите членки на Северноатлантическия пакт, а също така и на мира и стабилността в евроатлантическата област".

"Моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение - когато е подписал тези цитати, или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на ЕС и НАТО като позиция", коментира Денков. "Българският национален интерес е да спре войната, като Русия изтегли войските си от Украйна, като Украйна стане член на НАТО и ние изградим нашият отбранителен капацитет в пълно съответствие с регионалните планове, които НАТО прие във Вилнюс", каза още министър-председателят.

Попитан за коментар за думите на президента Румен Радев от днес, че иска да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, Денков посочи: "Напротив, този, който настоява да води тази война е кръгът около Путин. Те започнаха тази война. Пак казвам, най-бързият начин тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си - "Изтеглете се".