Президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам нищо, което да обединява, престрелките са от него към нас. Това каза премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия по повод една година управление на кабинета "Борисов" 3.

Относно коментарите на тема корупция, които идват и от президента Румен Радев, Борисов заяви, че престрелките са от него към тях.

"Към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един. Но така е преценил, така са преценили неговите хора, така действат. За мен президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам нищо, което да обединява", поясни премиерът и допълни, че той говори това, което съответно и партиите БСП и ДПС, които са го избрали.

Във връзка с думите за прожекторите на президента, премиерът уточни "Затова възложих на министрите всеки ден да търсят и искат среща с него. Министрите са принципали, те провеждат обществените поръчки и носят наказателна отговорност за това, което правят. Ако има някакви данни и сигнали да ги дава в Прокуратурата и ще бъде осъден. Иначе да излезеш и да говориш така, аз също имам мои мисли в тази посока, но след като нямам доказателства, които биха могли... не бих се превърнал в него", заяви премиерът.

Във връзка с доклада на Държавния департамент на САЩ за корупцията, Бойко Борисов коментира, че именно по тази причина е създадена Антикорупционната система, всеки, който има управленска функция или бизнеса да имат страх, че машината ще ги застигне и ще ги вкара в затвора, ако се правят нередни неща.

По думите му най-важна е превенцията. "Да ви върна ли случая Костинброд, какво ни правеха, че сме яли фъстъци в правителствения отряд. Президента, ако има данни да отиде и да каже - Пеевски е взел тази поръчка".

Премиерът коментира новия антикорупционен орган.

Корупцията е бич, който всеки ден на всички нива трябва да се смазва, каза премиерът Борисов. По думите му за това работи държавата и прокуратурата. Той призова да се даде шанс на антикорупционния орган. По думите му от ареста на Иванчева трябва да се извадят и поуки за по-добрата организация. "Случаят за мен е приключен. Нека да оставим сега съдиите да я осъдят по съвест", заяви Борисов.

Гарантирам, че докато ГЕРБ е в управлението НАТО и ЕС са неизменни ценности и сме най-лоялните членове - не толерирам автономия в коалицията, но не може да бъде другояче, категоричен беше Борисов. Така той коментира посещението на Волен Сидеров в Крим.

Борисов обърна внимание, че президентът Радев в предизборната си кампания много ясно е казал позицията си за Крим. "Не бива да го забравяме. Второ Волен Сидеров, ВМРО и НФСБ са три отделни партии. За да избегнем всякакви противоречия по време на управлението направихме програма. В нея сме описали защо сме заедно. Нито те ще станат ГЕРБ. Гарантирам, че докато ГЕРБ е в управлението НАТО и ЕС са неизменни не само ценности, но сме най-лоялните членове.Премиерът обърна внимание, че в България предстоят два вида избори - за европейски парламент, а след това местни.

"Там всички ще отидем като отделни партии. Волен Сидеров иска да си привлича електорат от проруски настроените хора. Валери Симеонов по темата туризъм, тютюнопушене. Иска да си запази лицето пред своите избиратели и да каже: "Да, нямаше друг начин да се направи правителство, затова сме тук, но ние като партия тези ценности, които имаме си ги пазим", поясни премиерът.

Борисов заяви, че не толерира автономия на коалиционните си партньори, просто не може да бъде другояче. Борисов коментира, че за разлика от Реформаторския блок в предишния му кабинет, при сегашните му партньори имат ясна програма и години наред се знае кой кой е. "В същото време има абсолютна гаранция за НАТО и ЕС. Аз с Волен Сидеров съм се разбрал по тази тема", коментира Борисов.