Това съобщи пред Нова телевизия депутатът от Реформаторски блок Борислав Великов - председател на Българска нова демокрация.

По думите му "ГЕРБ официално не е реагирал" на тези имена, но и ГЕРБ, и Обединените патриоти били "еднакво предразположени и към трите имена".

Междувременно пред БНТ военният министър в оставка и лидер на БЗНС Николай Ненчев каза, че името на кандидата вече е избрано. Според него човекът, който трябва да застане начело на държавата, трябва да е максимално консенсусен и смел и има такъв човек.

Зеленогорски вече заяви, че няма намерение да поема поста, защото смята, че полезен в РБ, така че Москов и Христов остават по-вероятни.

Вчера след преговорите между трите партии от ГЕРБ обявиха, че все пак са склонни да участват с министри в нов кабинет в рамките на този парламент, но премиерът трябва да бъде излъчен от РБ.

Тази сутрин Великов потвърди това.

"От ГЕРБ няма да остане, за съжаление, Бойко Борисов, Томи Дончев и Влади Горанов. Въпрос на лично достойнство е при Бойко, той е човек на честта, понякога взима емоционални решения", обясни депутатът.

Той подчерта още, че Патриотите не са заявили имена за министри в кабинета.

Според Великов има ясно мнозинство в парламента, което да подкрепи правителство. Той изчисли гласовете на ГЕРБ, РБ, ПФ и "Атака", както и БДЦ, на 140.

"Това е сериозна работа, така че не бива да се подценява", заключи Великов.

Той добави, че не е съгласен, че този кабинет ще го има до въвеждането на мажоритарната система в Изборния кодекс, както твърдят някои.

По конституция РБ трябва да представят на президента своя кандидат за премиер. След това той ще предложи на парламента гласуването на кандидатурата, а новоизбраният премиер трябва да предложи състав на правителство.

Ако РБ не успеят да излъчат свой представител за министър-председател, държавният глава ще трябва да назначи служебно правителство, за което обаче няма срок.