Преговорите за съставяне на коалиционно споразумение за бъдещо управление на страната, водени от "Продължаваме Промяната", продължиха в четвъртък, 25 ноември, по темите "Вътрешна сигурност" и "Екология", "Култура" и "Регионално развитие".

В експертните дискусии участват представители на евентуалните бъдещи коалиционни партньори - "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

Относно Вътрешната сигурност представителите на БСП и ИТН се обявиха за деполитизация на системата на вътрешното министерство. Политиците обсъдиха и създаването на нов Закон за МВР и спецслужбите, имаше предложение и Пожарната, и Гражданска защита да бъдат извадени от МВР и да станат министерство на бедствията и авариите.

Представителите на политическите сили дискутираха още заплатите на служителите на МВР, борбата с корупцията и нов Закон за обществения ред.

По темата "Екология" се обсъдиха предложения за отпадъците, за качеството на въздуха, електротранспорта, язовирите.

В първия цикъл преговори бяха обсъдени въпросите, свързани с енергетиката, икономиката, транспорта и правосъдието.

Във вторник преговорите продължиха с темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство.

Всяка дискусия се води от един от двамата лидери на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и Асен Василев, които след първите 2 срещи изразиха, че са оптимисти за постигане на съгласие по основните политики.

Тема "Регионално развитие":

Тема "Култура"

 

Тема "Вътрешна сигурност":


Нов закон за МВР и за всички спецслужби, ревизия на вътрешното ведомство, освен преглед на наличния състав, така и финансова. Такива предложения направиха първите оратори в панела преговори по темата за вътрешната сигурност, чийто модератор е Асен Василев. Представителите на БСП и ИТН се обявиха за деполитизация на системата на вътрешното министерство.

"На политическото инженерство трябва да му бъде сложен край. С тези механизми стигнахме до най-ниските нива на доверие на гражданите в системата", подчерта Иван Иванов от БСП. "Гражданите са наблюдатели на едни зрелищни рекламни акции, отколкото на реални действия в тяхна полза", добави и Николай Радулов от ИТН, който също се обяви за "деполитизация и демутризация". Вече сме близо до санитарния минимум по доверие", каза бившият кадър на МВР и поиска засилен и реален граждански контрол върху действията на службите. 

По думите му целият пакет закони в областта на сигурността са много лошо направени и съдържат противоконституционни норми. А законът за СРС-та дава възможност на службите да наблюдават всеки без значение дали се готви да извърши или е извършил престъпление. Радулов разкритикува още нивото на обучение в Академията на МВР, отказа на ДАНС да разкрие структура за обучение на своите кадри там и предложи школата в Симеоново да прерастне в Агенция по сигурността.

ИТН предлага още Пожарната и Гражданска защита да бъдат извадени от МВР и да станат министерство на бедствията и авариите, защото сега се оказва, че парите за тези дейности при възникване на инцидент, вече са похарчени в друга посока. От партията на Трифонов настояват да се разкрие отново закритото милиционерско училище, в което да се обучават хора от всички общности.

Повишаване на полицейските заплати, но и премахване на дублиращите структури и служители, предлагат пък от БСП, както и намаление с 20% на кражбите и рецидивите. Друга цел да бъде двойното намаление на наркоманите на възраст до 18 г. Социалистите предлагат още приемането на нов антикорупционен кодекс.

Борбата с корупцията чрез системни мерки през всички власти да е на първо място, настояха от "Демократична България". Институциите за борба с корупцията са приспани чрез кадрови назначения, констатира Атанас Атанасов. Функционални и персонални промени поиска още ДБ, за да се противопостави държавата на това. "Купуването на гласове на избори се превърна в устойчив криминален бизнес", заяви още Атанасов. 

Трябва да се създаде Закон за обществения ред, който да се отнася не само за МВР, а и за другите институции и субекти, които имат отношение към сигурността, за да се подобри работата в сектора. Това предложение направиха от "Продължаваме Промяната".

Милен Иванов от ПП акцентира на проблемите със законодателството в България, като посочи, че има структурни закони, а не функционални. Той добави, че е необходим и Закон за оперативно-издирвателната дейност. По думите му липсата на такава дейност е причината за ръста на престъпността в България. 

Икономическа полиция в момента е наследник на стопанската милиция, мястото й е към Министерство на финансите, да стане данъчна полиция, тъй като тя защитава фиска, предлагат от ПП.

Иванов посочи още, че МВР трябва да се изчисти от несвойствените дейности. Например, да се премине към "аутсорсване на чистачките, например", предложи експертът от ПП. Той постави проблема и с криминалистичните лаборатории, които са в окаяно състояние, а някъде няма дори дори хладилници. 

Частните охранителни фирми не бива да са врагове на системата, а да имат достъп до информационните масиви, ако спазват правилата. "Секторът на сигурността страда от липсва на отваряне в посока към частния бизнес", смята бившият зам.-ректор на Академията на МВР и бивш оперативен началник.

Съпредседателят на ПП Асен Василев пък постави нуждата от езикова квалификация на полицаите и използването на информационните технологии, като по южната граница заради мигрантския натиск да се осигури необходимото видеонаблюдение, в това число и с дронове.

Ето и част от мерките в сферата на сигурността, около които се обединиха четирите партии, участвали в преговорите:

- справедливо възнаграждение и обезпечение на работещите в системата на МВР

- по реда на парламентарния контрол да се възложи на министъра изработка на нови образци на униформи за полицаите и защитно облекло за пожарникарите

- да се премахне дублирането на хартия на електронни документи и електронизирани процеси

- езикова квалификация

- обучение в чужбина на криминолози

- усилване на международното сътрудничество при отпора на мигрантската криза

- общ закон за националната сигурност

- създаване на полицейска карта

- постоянно присъствие и редовно патрулиране в малките населени места

Тема "Екология":

 "Демократична България" подкрепя идеята на Коалиция "За зелен рестарт" да има вицепремиер по климатичните промени в следващия редовен кабинет. Това заяви Борислав Сандов по време на консултациите в сектор "Екология".

Екологията има пряко отношение към здравето на хората, отбеляза Сандов. Той припомни, че България е обект на наказателни процедури в сферата на околната среда. От ДБ искат да се развие система за бързо разполагане на временни станции. Това, по думите на Сандов, може да стане и с пускане на дронове, които да проверят сигналите за замърсяване на въздуха. Осигуряване на публичен достъп до данните за измерване качеството на въздуха е друга идея, която посочи Сандов.

От ДБ са и за засилен контрол и завишаване на санкциите за източниците на замърсяване. По думите на Сандов у нас липсва мониторинг на причинителите на неприятни миризми и на шумовото и светлинно замърсяване. Стимулиране на използването на възобноваеми енергийни източници и спиране на практиката да се раздават дърва за огрев за семействата са другите приоритети за ДБ.

Управлението на водите е друга важна тема, която поставиха от формацията. До края на годината да се направи преглед на състоянието на язовирите, за да не се допуснат събития като тези в село Бисер или в кв. "Аспарухово" във Варна, посочи Грети Стефанова. Тя даде пример с язовирите "Камчия", "Студена" и "Ястребино".

Стефанова изтъкна, че трябва да се знае кой стопанисва всеки язовир, защото това са съоръжения, които засягат националната сигурност. Друг акцент в изложението на Стефанова беше състоянието на хвостохранилищата. Мерки за подобряване управлението на отпадъци, предложиха също от ДБ.

От формацията са против създаването на инсинератор в София. ДБ предлага да се проучат възможностите за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "Марица изток 2". ДБ подкрепя и промяна на методиката за такса смет.

ВиК системата трябва да се подобри, за да се спре загубата на водата. Това е един от приоритетите за "Има такъв народ" /ИТН/ в сектор "Екология", представен от Силвия Бакърджиева по време на коалиционните разговори.

От ИТН изтъкнаха, че по оперативните програми има ниско усвояване на средства във ВиК сектора.

Друг акцент в изказването на Бакърджиева беше за предприемане на спешни мерки за мониторинг на качеството за въздуха. Бихме искали да видим ефективен контрол от страна на институциите, отбеляза Бакърджиева. Тя посочи, че трябва да се въведат спешни регулаторни мерки и стимули за транспорта и енергетиката по отношение на замърсяването.

Електрификация на обществения транспорт е важен приоритет, отбеляза Бакърджиева. Поетапната замяна на стари печки и облекчени процедури за инсталиране на индивидуални ВЕИ-та са другите мерки, предложени от ИТН. По думите на Бакърджиева трябва да се избегне "по-критичен сценарий" с качеството на въздуха.

От ИТН подкрепят идеята за вицепремиер по климатичните промени. Те очакват да има и съвет по климата, в който да участват политици и експерти. От ИТН предлагат приходите от продажби на квоти за емисии на парникови газове да остават в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда /ПУДООС/ и да се използват изцяло за мерки за климата. ИТН предложи и пълна ревизия на управлението на оперативните програми в сектор "Екология".

БСП предлага ревизия на Закона за управление на отпадъците, с която да се въведат стимули за разделно събиране на отпадъци и за рециклиране.

Българите плащат по пет пъти повече за един и същ отпадък. Разходите за управление на отпадъци трябва да се оптимизират, каза Явор Божанков. Той посочи, че БСП смята, че водещ трябва да е принципът "замърсителят плаща".

Сред идеите на БСП в сектора са още създаване на екоиндустриални паркове и подмяна на автопарка на държавните институции с цел екосъобразност.

БСП представиха и предложението си за самостоятелно министерство за климата - така, по думите на Атанас Костадинов, ще се координира работата на всички министерства, които имат отношение към политиката за справяне с климатичните промени.

"Продължаваме Промяната" предлага създаване на работещ механизъм за премахване на изоставените строежи, обяви Мирослава Петрова.

Картиране и оценка на състоянието на екосистемите също е сред приоритетите, представени от ПП. Необходим е ресурс за справяне със строителните отпадъци, каза Татяна Султанова. Тя посочи, че следва да се преустанови използването на пластмаса в държавната администрация. ПП подкрепя идеята за подмяна на автопарка и закупуване на повече електромобили. Електрифицирането на транспорта, зелена мобилност, стимулиране на споделеното пътуване също са част от приоритетите за ПП.

Може да помислим заедно за по-високи данъци и такси за мощните автомобили, посочи съпредседателят на формацията Кирил Петков.

По отношение на нерегламентираното изгаряне на отпадъци от ПП настояват за засилване на контрола и налагане по-строги санкции за нарушителите.

ПП вижда проблеми и в сектора с водните ресурси. За управление на отпадъчните води и подсигуряване на чиста питейна вода за всички граждани, настояват от формацията.

За "нулева толерантност към корупцията" при подбора на проекти в сектора се обявиха още от ПП. Кирил Петков уточни, че трябва да се прецизират изискванията за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, а администрацията да бъде в услуга на бизнеса, за да се избегне възможността за корупционни практики.

Има 99% сходство на приоритетите в сектор "Екология" между "Продължаваме Промяната" /ПП/, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", каза Кирил Петков в края на консултациите между четирите формации. По думите му екологията е сферата, в която се открояват най-много проблеми. Който и да е бъдещият министър на екологията, няма да му е никак лесно, но тук сме един отбор, каза Кирил Петков.

Всички представени идеи бяха обобщени в три групи - с пълно единодушие, под въпрос и такива, които трябва да бъдат още дискутирани, защото зависят и от други министерства. Всички формации бяха единодушни, че трябва да се приложи спешен план по отношение на наказателните процедури срещу България в екологията.

Вицепремиер за климатичните промени е идеята, около която четирите партии се обединиха. Под въпрос остана предложението за отделно министерство по климата. Единодушие има за необходимостта от задължителна система за квалификация на кадрите на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Четирите формации записаха сред приоритетите си замърсяването на въздуха да не надвиши 25 микрограма фини прахови частици на кубичен метър въздух. Разширяване на националната система за мониторинг на измерването на чистотата на въздуха и създаване на възможност за достъп до данните от нея в реално време са другите точки, около които има съгласие. Партиите подкрепят и предложенията за стимулиране на екологичната мобилност, замяна на старите печки за отопление, повишаване на контрола върху източниците на замърсяване. Акцент в дискусиите за екологията беше и стимулирането на рециклирането и кръговата икономика.

Всички формации изтъкнаха нуждата от реформа в сферата на водните ресурси. С уговорката, че МОСВ не е собственик на язовири, участниците подчертаха нуждата от паспортизиране и спешен преглед на състоянието на язовирите до края на годината. Кирил Петков заяви, че у нас има 5700 язовира, стопанисвани от различни държавни или общински структури. Някои от тях са и частни, посочи още той.

Предложението на ПП за ограничаване на незаконното строителство и изсичането на горите също среща подкрепа от останалите политически сили. Допълнително ще бъде обсъдена възможността за налагането на мораториум в защитените зони. ПП, БСП, ИТН и ДБ се обявиха за публичност на забавените заповеди за обявяване защитените зоните по Натура 2000.

Изваждането на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ от структурата на Министерството на земеделието, храните и горите и обособяването й в самостоятелно звено не събра пълна подкрепа. БСП, ПП и ДБ застават зад идеята, но ИТН не. По думите на Кирил Петков в ИАГ има големи злоупотреби. Той каза, че трябва да се прекъсне използването на Агенцията за политически цели.

Горите трябва да са компонент на околната среда и лошите практики трябва да са забравени, каза Атанас Костадинов.

ДБ предложиха и фигурата на "екологичен омбудсман", избран от Народното събрание. Идеята не срещна пълна подкрепа и ще бъде обсъдена в по-нататъшните разговори.

Тема "Култура"

По време на дискусията Демократична България предложи закони за всички отделни изкуства и творчески индустрии; ревизия на Закона за културното наследство и Закона за радиото и телевизията; оптимизиране на Закона за авторското право; създаване на нов Закон за статута на артиста и твореца, включващ достойно заплащане, социална защита и справедлива пенсия. Предлага се извеждане на фонд "Култура" и Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ от Министерството на културата и превръщането им в национални агенции. ДБ предлагат и въвеждане на ваучери за културни услуги за младите хора и мерки за пострадалите от пандемията културни сектори.

Финансирането на културния сектор да достигне до 1,5 процента от брутния вътрешен продукт в средносрочен план, а в краткосрочен - 1%, предложиха още от ДБ.

Георги Султанов от ИТН представи акценти в три сегмента - администрация и кадрова политика, художествено-творчески цели и финанси и закони. Административните цели предвиждат изготвяне на неснижими кадрови минимуми в културните институти с цел гарантиране на пълноценната работа в тях; облекчаване на процедурата за издаване на работни визи за привличане на кадри от чужбина с цел разрешаване на задълбочаващия се кадрови проблем, с основен приоритет са хора от нашите общности в чужбина - бесарабски българи, от Западните покрайнини, и всички етнически групи с българско самосъзнание.

ИТН предлага да се изготви списък с обекти, нуждаещи се от спешна реставрация, консервация и социализация, а също така приоритетно финансиране на процеса по анализиране на материалните активи на Министерството на културата. Създаване на експертен екип за финансов контрол и работа по програми за извънбюджетно финансиране в сферата на културата към финансовото министерство. Специализирани мерки предлагат от ИТН и за представяне на българската култура в чужбина.

Те смятат, че трябва да се изработят критерии за заплащането в сектора; да се определят минимални цени на входните такси за посещение на културни мероприятия по региони. Трябва да се направи пререгистрация на частните колекции от произведения на изкуствата и археологически артефакти. Според ИТН трябва да се стремим към финансиране в рамките на около един процент от БВП - предложение, подобно на това на ДБ.

Устойчивото културно развитие може да бъде гарантирано с този митичен един процент от БВП за култура. Това каза Александър Симов от левицата. Според него в историята на прехода един единствен път сме се доближавали до това ниво - 2008 г., когато процентът става 1,3 на сто, по-късно бюджетът пада на 0,4 на сто и от тогава общо взето стои в тази мъртва среда.

БСП предлага укрепване на музейната, библиотечната и читалищната мрежа чрез разширяване на целевите национални програми за подкрепа на художественото слово.

Според представителите на левицата едно от най-важните неща е изработването на национална културна стратегия, изцяло нов Закон за радиото и телевизията, общовалидни критерии за финансиране на медиите с държавни и европейски средства. Въвеждане на законови минимуми за отразяване в медиите на български продукции.

От формацията предлагат и въвеждане на културен ваучер, отбеляза Симов. Според него това е един от механизмите за разширяване на общата култура на младите хора.

В средносрочните цели на БСП е Законът за защита и употреба на българския език, писменост и книжовност; осъвременяване на Закона за културното наследство и наредбите към него; както и Закон за сценичните изкуства и коренна промяна на методиката на финансирането им. Законодателното регламентиране на меценатството е още една тема, която повдигнаха и БСП.

Като антикризисна мярка предлагат компенсация на самоосигуряващите се дейци на културата по една минимална работна заплата на месец, ако се налага отново да се въвеждат ограничителни мерки.

Друго предложение на БСП е ДДС на книгите да остане 9%.

Трябва да се увеличи бюджета за култура, няма как да продължи с ниското финансиране, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. Парите трябва да следват качеството, предприемачеството не трябва да е табу в сектора - трябва държавата да финансира повече, но не може цялата култура да е единствено базирана на публични средства. Част от подкрепата трябва да е частна, а друга косвена.

Сигурен съм, че трябва да променим много в културата, тъй като в момента я губим, коментира той.

Според "Продължаваме Промяната" в повече от 80 процента от повдигнатите теми има припокриване между предложенията на другите формации и техните идеи. Те отбелязаха, че е спешно приемането на Националната стратегия за култура. От нея тръгват всички следващи политики, промяна в нормативната уредба и т.н., за да знаем къде отиваме, коментираха от формацията. "Продължаваме Промяната" наблегнаха на устройствения правилник на Министерството на културата.

При сценичните изкуства трябва да има гарантиран фонд "Работна заплата", за да не са притеснени творците в театрите, коментираха от формацията. Според тях е задължително субсидирането от държавата да остане. Предлагат въвеждане на изисквания за атестация и мандатност на директорите. Съгласни са ДДС върху книгите да е девет процента.

Трябва да се поощрят любителските дейности в читалищата, да има актуализиране на програмите в училищата по изкуствата. Културните институти в чужбина трябва да са с общо брандиране, смятат още от ПП.

Тема "Регионално развитие"

В продължилата пет часа дискусия по темата съпредседателят на ПП Асен Василев предложи общини, които нямат общи устройствени планове до края на 2022 г., в бюджета за 2023 г. да не получават средства за капиталови разходи.

Партията предлага язовирите да се разделят между различните ведомства на база на това за какво се използват - тези за напояване да отидат към земеделското министерство, за питейни нужди - към регионалното министерство, и съответно ВиК холдинга, ако тази структура се запази, а язовирите за енергоподаване да отидат към енергийното ведомство. Ако има такива, които са със смесени цели, да се направи съответната преценка къде да отидат.

От спечелилата изборите политическа формация предлагат също да се задели ресурс в централния бюджет за поемане на разходите по изпълнение на всички влезли в сила решения за разрушаване на незаконното строителство. В рамките на Бюджет 2022 да се заделят средства за целта, после ще си ги търсим по съдебен ред, каза Василев.

ДНСК трябва да направи преглед на всички обекти, които потенциално попадат в обхвата на защитените територии или в обхвата на Черноморската територия, и да установи дали има нарушения при строителните книжа. Ако има такива, ДНСК трябва да предприеме съдебни действия, предлагат от ПП.

Йордан Терзийски от ПП акцентира върху това, че се планира изграждането на единна актуализирана ГИС системата, което ще в подкрепа на инвеститорите да разполагат с ясна база данни. Според политическата формация трябва да има механизъм за стимулиране на общините да привличат инвестициите, да си партнират и да участват в общи обществени поръчки. По думите на Терзийски това ще намали корупцията и ще им позволи да получават по-добри цени.

Терзийски каза, че Плановете за интегрирано развитие сега не се ползват пълноценно и трябва да има междуведомствена координация.

От ПП предлагат да има структура за обучение и консултации в подкрепа на общините при кандидатстването по европрограмите, за да не се налага използването на консултанти, както и да има училище за администратори. Работи се активно по създаването на Кодекс за териториално и регионално планиране, който да обхваща всички закони, свързани със строителния процес.

За ВиК сектора се планира да има одит на ВиК холдинга и изграждане на система за онлайн мониторинг, която да осигурява възможност за превенция и ранно предупреждение при пожари, наводнения и свлачища.

Консенсус бе постигнат по това капиталовите разходите на общините извън нормалното капиталово планиране да бъдат одобрявани на проектен принцип заедно с държавния бюджет от Народното събрание, а МРРБ трябва да дава методическа помощ за изготвяне на проектната документация.

По темата за финансовата децентрализация предоставяне и предложението на ДБ два процентни пункта от данъка върху физическите лица да остават в общините, Василев коментира, че това ще доведе до това малките общини да останат без ресурс. С което от БСП се съгласиха. Дискутиращите решиха предложението да остане като дискусионно и да се разгледа по време на дискусиите по темата "финанси".

Василев напомни, че страната е изправена пред риск от загуба на около 700 млн. евро във ВиК сектора. Холдингът не е оптимално управляван, а той е създаден, за да се направят огромни капиталови ремонти, а общините нямат ресурс, напомни той причината за създаването на холдинга. По думите му в следващите година - две поне няма как да бъде премахнат, без да загубим еврофинансирането. По тази причина най-целесъобразно е да се фокусираме върху организация на работата му и затова сме за спешен одит на холдинга и да се помисли как да се подобри управлението на тази структура, допълни Василев. За приоритетно инвестиране във ВиК инфраструктура се обединиха участниците в дискусията.

На политическо равнище ще се решава темата за това дали Пътната агенция да остане в МРРБ или да отиде към транспортното ведомство, както искат от ПП, се разбраха дискутиращите. Съгласие бе постигнато за това да се направят функционални анализи на АПИ.

При обсъждането на проблема за индексация заради ръста на цените на строителните материали на сключените договори по проекти, финансирани по оперативните програми, Василев каза, че не е склонен на такава предвид това как са възлагани обществените поръчки. Предложението на Василев е в Закона за обществените поръчки да залегнат европейските норми по ФИДИК за инфраструктурни проекти, с което проблемът с индексацията ще се реши занапред, а не за съществуващите проекти. Василев предложи възложителите по ЗОП да пускат инженеринг процедури само с методически указания.

В Закона за обществените поръчки да се регламентират инхаус поръчките при изключителни случаи и да се търси механизъм за регламентирането на публично-частното партньорство, се съгласиха представителите на партиите.

Сред дебатираните теми бяха обхватът и тарифите на тол системата, както и това дали да има промени в Закона за устройството на територията или да се прави нов закон или кодекс.

Дискутиращите се съгласиха да се изработи план, инвестиционна програма и осигуряване на финансов ресурс за защита от ерозия, корекция на реки.

Като дискусионни останаха темите за държавната подкрепа за фотоволтаици за домакинствата в многофамилните жилищни сгради, както и това областните управители да имат инвестиционен бюджет, което не се подкрепя от ПП. По темата за санирането на многофамилните жилищни сгради дискутиращите се съгласиха да се направи пилотно конструктивно обследване на извадка от панелни сгради.

Обсъдена бе и възможността за осигуряване на целеви средства и вменяване на отговорност на общините да правят цялостна реконструкция на изоставени сгради - недвижима културна ценност, а предложението да има данъчни стимули за зелено строителство ще бъде обсъдено на предстоящата дискусия по темата "финанси". Прието бе предложението за подземния кадастър.

Дискутиращите се съгласиха да започне активна работа по въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, както и с това, че мястото на служба ГРАО е в МВР.

Прието бе и да се направи спешно обследване на язовири, като сред тях от ДБ посочиха "Тича", "Камчия", "Ястребино", "Студена", "Бели Искър".

В дискусията от БСП участваха Борислав Гуцанов, Генади Събков, Петко Тюфекчиев, Михаил Лисков, Стефан Начев, от ИТН - Георги Георгиев, Гроздан Караджов, Силвия Бакърджиева, Владо Вълков, Галя Бърдарска, от ДБ - Зарко Маринов, Надежда Йорданова, Йордан Иванов, Надежда Бобчева, Грети Стефанова, от ПП - Йордан Терзийски, Богомил Петков.