Президентът Румен Радев призова туристическият бранш за по-голяма активност в икономическата трансформация на страната, особено по Плана за възстановяване и устойчивост. В документа се говори за ускорена трансформация на икономиката и дигитализация, като президентът увери, че това се отнася в пълна степен и за туристическия бранш. Държавният глава каза това на церемонията по връчване на 26-ите годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за професионални постижения в областта на туризма. 

Годината беше тежка, както и предишната, защото комбинацията от здравна икономическа, енергийна криза и политическа неизвестност са изпитание за всеки бизнес, посочи президентът.

Той благодари на туристическия бранш, на ресторантьорите и хотелиерите, че бяха отговорен партньор на обществото и държавата в тези изпитания.

Кризата разкри липсата на стратегически визия за развитие на туризма. Без такава визия няма да можем да прескочим прага от 15 процента от БВП от туризъм, към който сме се устремили, заяви още президентът Радев.

Като общество и държава трябва да преосмислим нашето възприемане на туризма като средство за препитание и за добро прекарване на времето. В съвременния динамичен свят туризмът е решаващ фактор за привличане на инвестиции и за тяхното задържане, каза още Румен Радев. Той допълни ,че туризмът е най-доброто средство да бъде разказана нашата история, да бъде разкрита красотата на нашата култура и природа, да бъде показано нивото на нашата национална амбиция. Ако искаме да бъдем добре позиционирани на картата на конкурентноспособните, иновативни и амбициозни държави, ние трябва да развиваме бранда България и тук туризмът е водещ, заяви още президентът.

Служебният министър на туризма Стела Балтова посочи, че в периода на пандемията българският туризъм , хотелиери и ресторантьори не се уплашиха, не престанаха да работят, намериха онези бизнес модели, които им позволиха да продължават да посрещат гостите от България и от света. Министърът им благодари за това, че бяха посрещнати близо 5 млн. туристи през тази година, както и че са успели да задържат вниманието на българския и чуждестранния турист през този предизвикателен период.

На церемонията президентът Радев връчи наградата в категория "Най-добър петзвезден luxury СПА хотел на 2021г." на "Макси парк хотел и спа" -Велинград.

Вицепрезидентът Илияна Йотова,която също присъства на церемонията, връчи наградата в категория "Най-добър петзвезден балнео хотел на 2021г." на "Спа-хотел Орфей" -Девин.

Министерството на туризма беше отличено с грамота за "Най-добро партньорство и подкрепа през 2021г.".

БТА получи грамота на БХРА в категория "Най-добро медийно партньорство през 2021г.", връчена на Генералния директор на националната агенция Кирил Вълчев. За БТА е чест да получи тази награда, каза Вълчев. Той посочи каква е мисията на туристическия бранш, стъпвайки на опита си на човек посетил целия свят - най-добрият хотел е хотелът с много хубава гледка, най-добрият ресторант е този , който е пълен с местни хора, които ядат местна храна и пият местни напитки, а най-хубавото място на света е където има празник. Връзката с мисията на БТА е, че ние разказваме за това, което се вижда през прозорците на вашите хотели, за тези хора, които са заедно и които ядат местна храна, споделяйки общи моменти и разказваме за нашите празници, всичко това пълни вашите хотели, ресторанти и повече хора идват да споделят празниците ни, посочи Кирил Вълчев.

На церемонията хотел Парадайз бийч резидънс" - Свети Влас спечели наградата за най-добър петзвезден резиденс хотел на 2021г. Най-добър петзвезден бутиков СПА хотел на 2021г. стана "Спа хотел Рич" -Велинград. Най-добър петзвезден СПА хотел е "Арте спа и парк хотел" -Велинград. Наградата в категория "Най-добър концептен продукт на 2021г." Получи "Грифид Хотел Вистамар" - Златни пясъци. Най-добър четиризвезден СПА хотел за семейна почивка е "Парк и спа хотел Марково" - с. Марково, най-добър четиризвезден ЕКО и СПА хотел - "Спа хотел Олимп" - Велинград, най-добър четиризвезден арт и уелнес хотел - "Дипломат плаза хотел енд ризорт" -Луковит. В категория "Най-добър четиризвезден градски хотел на 2021г ." спечели "Парк хотел Зелена Европа" - Хасково, най-добър четиризвезден планински СПА - "СПА Ризорт Свети Иван Рилски"- Банско, най -добър четиризвезден планински уелнес хотел - "Уелнес Хотел България" - Банско. За "Най-добър семеен хотел на 2021г." беше отличен "Семеен хотел Панорама" -Златоград. В категория "Най -динамично развиващ се хотел " беше отличен "Аква хотел Златоград" - Златоград, за най-добър СПА мотел - "Спа Мотел Родопско ханче"- с. Варвара, най-добър къмпинг за 2021г." - "Термален къмпинг Велинград"- Велинград. В категория "Най-добър целогодишен Медикъл СПА курорт на 2021г." спечели - " Св. Св. Константин и Елена".

Бяха връчени също грамоти за "Най-добро медийно партньорство през 2021г." на БНР и БНТ, на в. "Труд". Грамоти за "Най-добро партньорство през 2021г." получиха -КРИБ, МЕТРО- България, Музикаутор, Профон.

Наградата "За най-динамично развиваща се културно-историческа дестинация на 2021г." получи "Античен град Хераклея Синтика" - Петрич, която връчи Генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

За най-добра целогодишна дестинация на 2021 г. беше обявена община Банско.В категория "За принос в развитието на туризма и по случай 100 години от обявяването на Варна за курортен град" беше отличена община Варна.

В категория "Най-добра верига ресторанти на 2021г." беше отличена веригата Happy Bar & Grill. "Най-добра верига ресторанти Premium Class" - "Captain Cook". Наградата за най-добър новооткрит ресторант получи "Burrata Italiana", а за най-добър ресторант за специализирани събития - ресторант "Mavruda Secret Garden". За най-добър атракционен рибен ресторант беше обявен ресторант "Посейдон"- Хасково.