Кирил Петков отсъства в министерския списък от имена в проектокабинета на ПП-ДБ, съобщава бТВ. Само часове преди развръзката, анонсирана от самия Петков за вторник, той е отпаднал от проектосъстава.

Списъкът с имената, предложени от ПП-ДБ, бе поискан от лидера на ГЕРБ с краен срок почивните дни, за да е наясно партията му преди връчването на първия мандат. 

"Ако преди връчването на първия мандат нямаме представен състав на кабинет от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС ще предложи правителство на малцинството", зарече се лидерът на партията Бойко Борисов.

Само преди ден пък председателят на НС от ГЕРБ - Росен Желязков, заяви, че няма нищо против Асен Василев отново да е министър на финансите.

Той допълни, че за ГЕРБ е важно, когато отидат да получим първия мандат, да имат конкретен кандидат за министър-председател и "това ще бъда политическо послание за възможностите за кабинет с подкрепа за първия мандат, както и за политическия процес."

"Горе-долу имаме яснота за част от структурата и поименния състав на идеите на колегите, с които продължаваме разговорите по политики. Надяваме се, че до вторник ще имаме някаква яснота по техните виждания (б.р. на ПП-ДБ)", добави Росен Желязков.

Кандидатът за премиер - академик Николай Денков, избира министри между бивши и настоящи депутати от "Промяната".

Факт е било желанието на Петков като вицепремиер в екипа на Денков да поеме спецслужбите и еврофондовете, което силно е напрегнало коалиционните му партньори вдясно, твърде вестникът. Затова публичното обяснение щяло да бъде, че Петков, като Бойко Борисов, прави крачка назад от изпълнителната власт.

Неофициалното твърдение обаче е, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са били в тежък конфликт заради амбицията на Петков да отнеме на всяка цена службите от надзора на президента Румен Радев, твърди "24 часа".

Името на Асен Василев остава за министър на финансите, а лидерът на ДБ Атанас Атанасов продължава да е в списъка за вътрешен министър. Драгомир Заков пък е обявил пред бТВ, че не е приемал покана да е кандидат за министър на отбраната. Другото име, което се спряга, е това на Велизар Шаламанов.

За попълване на останалите министерски постове ПП разчита на свои бивши и настоящи депутати, чиито имена не са много популярни за обществото. 

Даниел Лорер по-скоро щял да бъде министър на външните работи, твърди по неофициална информация телевизията, а Васил Пандов щял да оглави здравеопазването.

Колаж: бТВ

За енергетиката се спряга името на Радослав Рибарски, който беше начело на ресорната комисия в 47-ия парламент, а в миналото НС бе зам.-председател.

Владимир Табутов пък бил вариант за министър на екологията. В този парламент той не успя да влезе от благоевградската листа, а според отчета на коалицията пред Сметната палата е дарил 100 хил. лв. за предизборната кампания.

Миналата седмица за екологията се спрягаше лидерът на "Зелено движение" Владислав Панев - една от трите партии в ДБ.

Колаж: бТВ