Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза ще предложи да се променят датите на мораториума върху цените на тока, парното и водата.

Това стана ясно на извънредно първо заседание, като Комисията бе създадена по-рано по искане на "Продължаваме Промяната".

Предложението мораториумът да важи от 16 декември до края на март 2022 г. трябва да бъде внесено за гласуване в парламента утре.

"За" гласуваха осем депутати, "против" - двама, двама се въздържаха. Преди самото гласуване, членовете на комисията от ДПС напуснаха заседанието.

Конкретното предложение за срока бе направено от Румен Гечев, депутат от "БСП за България". Той се аргументира, че мораториум със задна дата крие рискове, затова е по-добре да е в сила от 16 декември т.г.

"Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва утре да се отмени. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го като загриженост", каза Рамадан Аталай, който подчерта, че цената на ДДС за тока е трябвало да бъде намалена с 15%.

Владислав Панев от "Демократична България" също изрази мнение, че мораториум със задна дата не е добре да се прави.

От своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ отбеляза, че не е съгласна с думите на началника на кабинета Лена Борисова, която малко по-рано на брифинг заяви, че след доклада на Комисията може да бъде отменен мораториумът, защото текстът на ГЕРБ бил неясен.

"Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика до сега друг освен министър или премиер да коментира и да задължава парламента", категорична беше Атананасова и настоя заседанието да бъде прекратено, защото не е свикано съобразно правилата.

Двамата депутати от "Възраждане" коментираха, че ще се въздържат при гласуването, защото не е имало достатъчно дебат за срока на действие.

 

Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС. То беше подкрепено от всички парламентарни групи без ДПС.

На заседанието на комисията депутатите са анализирали и състоянието на енергийната система, както и са били обсъдени предложенията за справяне с кризата.