С 11 гласа "за", 9 "против" и един въздържал се депутатите в Правната комисия на парламента отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху приетите на 17 септември промени в Изборния кодекс.

Частичното вето над закона засягаше частта, в която се посочва, че на следващите избори ще се гласува както машинно, така и с хартиени бюлетини.

Депутатите в комисията изразиха учудване как Румен Радев не е имал проблем да бъде избран с хартиени бюлетини, а сега се обявява толкова силно против това.

Ветото на държавния глава касае и текстовете, свързани с провеждането на референдуми по въпроси от компетенцията на ВНС, като отговорността да е на ЦИК за закупуването или наемането на машините за гласуване, както и Агенция информационно обслужване да обработва данните от изборите.

Румен Радев обяви в специално обръщение в края на септември, че връща за повторно гласуване новите изменения в Изборния кодекс. Той смята, че има липса на предвидимост относно машинното гласуване.

"През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени се позволява едновременното въвеждане на машинен и хартиен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване", се казва в мотивите на Радев.

В подкрепа на ветото се обявиха депутатите от БСП и ДПС, изтъквайки, че аргументите на Радев трябва да бъдат уважени.

Хамид Хамид попита дали колегите му съзнават, че действащите текстове в ИК лишават от възможност за гласуване милиони български граждани.

Христиан Митев от Патриотите защити вече гласуваните промени. Управляващите от ГЕРБ също казаха, че целта е да се направи избирателният процес привлекателен.

Социалистите пък изтъкнаха факта, че протестиращите искат изцяло машинно гласуване.