Напусналите ПГ на "БСП за България" депутати внасят промени в Изборния кодекс, свързани с преференциалния вот.

Промените бяха представени на брифинг в парламента от независимия депутат Красимир Янков, който обяви, че това е законодателна инициатива от името на групата "Прогресивни социалисти".

Той обясни, че измененията предвиждат отпадане на т.нар. бонус за водачите на листи, т.е. на служебното въвеждане към водачите на листи на вота на тези, които не са гласували с предпочитания.

Второто предложение е за отпадане на бариерата от 7% за валидност на вота на избирателите, посочи Янков относно пренареждането на листата.

Той посочи още, че прецизират разпоредбите в Изборния кодекс за задължителното гласуване, съобразено със становището на Конституционния съд (КС), и начинът, по който се отчитат преференциите във всяка бюлетина.

"Смятаме, че по този начин се дава възможност да се гласува за личност и влиянието на партийната принадлежност е по-малко", коментира Янков.

Той посочи, че това ще накара партиите да гласуват доверие на кандидати с висок обществен авторитет. По думите му, по този начин бъдещият парламент може да си върне доверието на хората. Янков отбеляза, че това ще е предпоставка и за по-висока избирателна активност.

"Нашата инициатива напълно се вписва в дискусията за това по какъв начин българските граждани да изберат следващото Народно събрание", коментира и Валери Жаблянов.

"Налице е решение на КС за противоконституционност на задължителното гласуване, но същевременно тези текстове продължават да присъстват в Изборния кодекс", посочи още той.